ЕК ще предложи специална закрила на украинските бежанци

  • 27 февруари 2022 16:55

  • 564
  • 3
ЕК ще предложи специална закрила на украинските бежанци
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия ще предложи на днешното извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да бъде задействана за пръв път директивата за временна закрила спрямо украинските бежанци. Това съобщи преди началото на заседанието еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13556

Неизползваните никога досега европейски правила дават възможност държавите от ЕС да следват общи насоки при предоставянето на закрила на бежанците. Сред тези насоки са предоставянето на статут на закрила на чужденците за времето на целия престой, достъп до трудовия пазар, до жилищно настаняване, до системите за здравни грижи, образование и за социална защита, или до средства за живот. Включено е също правото за събиране на семейства при определени изисквания.

Войната в Украйна: ДЕН 4 - Путин разпореди привеждане на силите за ядрено възпиране в състояние на специална готовност

Гордея се от съпричастността, изразена от европейските граждани с украинските бежанци, заяви Йохансон. Тя нарече руското нахлуване в Украйна "ужасна агресивна война".

Еврокомисарят изрази готовност да предложи осигуряване на помощ за страните, приемащи бежанци. По нейните думи от Украйна в ЕС досега са дошли около 300 хиляди бежанци, но този брой се очаква да расте. Предвижда се в четвъртък следващата седмица Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да се събере на ново заседание.

Последвайте канала на

Калина Христова
564 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
not listening =

2022.02.27 | 17:09

3
communication fail

2022.02.27 | 17:04

2
Когато беларусците бяха бежанци, те бяха лоши, издигаха се огради, а за украйнците се постила килим! Защо!!!
аз

2022.02.27 | 17:01

1
аз ще всема три 18-20 годишни украинки

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини