Пълна подкрепа за Украйна и сериозни санкции срещу Русия бяха част от посланията на държавите от Б9

  • 26 февруари 2022 07:48

  • 983
  • 3
Пълна подкрепа за Украйна и сериозни санкции срещу Русия бяха част от посланията на държавите от Б9
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Пълна подкрепа за Украйна и налагане на сериозни санкции срещу Русия - това бяха част от посланията от срещата на държавите от формата Б9, която се проведе във Варшава на 26 февруари. Неин домакин беше президентът на Полша Анджей Дуда. Б9 включва страните от източния фланг на НАТО и членки на Европейския съюз - България, Полша, Румъния, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Чехия и Словакия. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13377

Б9 категорично осъди случващото се в Украйна и действията на Русия, макар да не излезе с писмена обща декларация. Държавите призоваха за край на военните действия. Дадоха и ясен сигнал, че Европейският съюз и НАТО са обединени. Навлизането на Русия в Украйна бе разчетено като атака срещу европейските ценности и демокрацията. 

Полският президент заяви подкрепа за Зеленски на срещата на Б-9 във Варшава

След края на срещата седем от деветимата лидери дадоха изявление пред медиите. Всеки от тях заяви солидарност с украинския народ и готовност да окаже помощ за гражданите на Украйна.

Най-важното е да покажем на украинците не са сами, каза президентът Румен Радев. Той посочи, че България вече е започнала евакуация на наши сънародници от Украйна. Готова е да приеме и украински граждани. Радев бе категоричен, че е нужен мир. Предупреди, че последствията от кризата в Украйна ще са сериозни.

Полският президент Анджей Дуда описа случващото се като трагедия. Той бе емоционален, посочвайки, че над Украйна има смърт, а "майки плачат". Каза, че е впечатлен от украинския президент Володимир Зеленски и неговото решение да не бяга, а да остане. Всички разбираме кой е агресорът и кой - жертвата, в създалата се ситуация.

Унгарският президент Янош Адер каза, че всички държави трябва да продължат да бъдат обединени. 

Президентът на Словакия Зузана Чапутова се обърна към Русия: "Напуснете Украйна!". Тя смята, че Русия трябва да бъде извадена от SWIFT - глобалната система за междубанкови плащания.

Президентът на Латвия Егилс Левитс също акцентира върху икономическите санкциите срещу Русия. Изваждането на Русия от SWIFT също беше споменато от него. Левитс обърна внимание на руската пропаганда. Той смята, че руснаците трябва да бъдат окуражени в несъгласието си с водените от страната действия.

Държавният глава на Литва Гитанас Науседа каза, че Украйна защитава не само себе си, но и демократичните ценности. Русия ще бъде изолирана, каза той.

Президентът на Естония Алар Карис коментира, че конкретните действия спрямо Русия не могат да се отлагат повече.

Освен разговорите във формат Б9, държавите се включиха и във виртуална среща на НАТО същия ден.

Последвайте канала на

Весела Найденова
983 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Американец

2022.02.26 | 10:04

3
Трябва да въвлечем България, Румъния и Полша във войната. Това ще стане с разполагане на НАТО контингенти на тези територии.
Петров

2022.02.26 | 08:26

2
Москва казва, че целта й е да денацифицира и демилитаризира нелегитимен подкрепян от НАТО режим в Киев. В него се казва, че няма намерение да окупира Украйна. Москва посочи, че е отворена за преговори, както винаги е била. Това, което Русия търси, е по-всеобхватно споразумение за сигурност със САЩ и НАТО за Европа. В по-широк план Съединените щати също трябва да сложат край на войнствения си идеологически възглед за Русия и Китай като врагове. САЩ трябва да се примирят с многополюсен световен ред, в който техният едностранен диктат вече не е издръжлив, юридически, политически или морално. Това е най-голямото предизвикателство за международния мир и сигурност.

2022.02.26 | 07:54

1
ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВСИЧКИ ЗАПАДНИ СТРАНИ ДА ГОНИТЕ ВСИЧКИ РУСНАЦИ ОТ ДЪРЖАВИТЕ СИ ДА ОТИВАТ В РУСИЯ ДА СВАЛЯТ ПУТИН ТЕ ВИДЯХА ВЕЧЕ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЗЛОТО И ДЕМОКРАЦИЯТА ВИДЯХА КАК СЕ ЖИВЕЕ И РАБОТИ СВОБОДНО

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини