Гърция си осигурява допълнителни газови доставки на фона на напрежението в Украйна

  • 23 февруари 2022 18:40

  • 1029
  • 0
Гърция си осигурява допълнителни газови доставки на фона на напрежението в Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Гърция предприема мерки за осигуряване на допълнителни  доставки от газ и втечнен  природен газ, ако съществуващите доставки бъдат спрени от кризата в Украйна, каза правителствен говорител, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13929

Гърция  внася 40 процента от своя газ от Русия, а има и договори с Азербайджан и Алжир.

Транзитът на руски газ през Украйна се е увеличил с 20 процента за последните 24 часа

Предприехме мерки за  допълнителни доставки на втечнен и  природен газ, съобщи правителственият говорител  Янис Иконому за държавната телевизия. Той каза, че  Гърция ще се опита да получи възможно най-много газ чрез газопровода, който  доставя газ от Азербайджан за Италия. Някои  предприятия, работещи на газ, са готови да преминат на дизел, каза  Иконому.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който обсъди въпроса с румънския си  колега в Букурещ, заяви, че Европа трябва да намали зависимостта си от руски газ и има пространство  за по-голямо сътрудничество с Румъния, която също е производител на газ. Мицотакис каза също, че  членките на ЕС трябва колективно да се  справят  с увеличените цени на електричеството. Той каза, че ще постави въпроса на  следващата среща на европейските лидери.

Гърция досега е похарчила два милиарда евро,  за да субсидира сметките за електричество  на домакинствата и предприятията, изправени пред повишаващи се цени на енергията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1029 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини