Гутериш поиска четиримата войници от френския Чуждестранен легион да бъдат освободени

  • 23 февруари 2022 18:21

  • 1052
  • 0
Гутериш поиска четиримата войници от френския Чуждестранен легион да бъдат освободени
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно заяви днес, че четиримата войници от френския Чуждестранен легион, задържани в Централноафриканската република (ЦАР), от които единият е българин, следва незабавно да бъдат пуснати на свобода, съобщава БТА.

Четиримата войници са съответно с френско, италианско, румънско и българско гражданство и са част от мисията на ООН в ЦАР.

"Тези членове на мисията на ООН в ЦАР се ползват с привилегиите и имунитета, които са им предоставени в интерес на ООН", каза още Гутериш, като подчерта, че процедурата, установена между ООН и ЦАР и която следва да бъде спазвана в случай на подозрение в закононарушения, не е била спазена.

Българин от Чуждестранния легион е арестуван в ЦАР

В комюнике генералният секретар на ООН призовава правителството на ЦАР да изпълнява всички свои задължения по международното право и незабавно и безусловно да освободи военнослужещите.

Френският генерален щаб изрази в началото на седмицата оптимизъм, че войниците скоро ще бъдат освободени. Властите на ЦАР започнаха вчера разследване във връзка със задържането на войниците.

Четиримата военнослужещи бяха арестувани на летището на Банги, докато съпровождаха френски генерал с ръководни функции в мисията на ООН в ЦАР.

В социалните мрежи се появиха слухове, че военнослужещите са искали да убият централноафриканския президент Фостен-Арканж Туадера, чийто конвой е следвало да премине през същото място, на което са се намирали те.

Мая Йорданова
1052 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини