Белгия ще участва с до 500 военни в силите на НАТО, ако се наложи намеса заради Украйна

  • 23 февруари 2022 10:45

  • 817
  • 3
Белгия ще участва с до 500 военни в силите на НАТО, ако се наложи намеса заради Украйна
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Белгия е готова да участва с изпращането на 500 военни в подкрепа на силите на НАТО за бързо реагиране, ако се наложи намеса заради обстановката в Украйна. Това съобщи белгийската министърка на отбраната Людивин Дедондер, цитирана от местни медии.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

Тя уточнява, че се предвижда белгийските военни да бъдат изпратени заедно със силите на други съюзници в държави, граничещи с Украйна. По нейните думи Белгия подготвя изпращането на боен кораб и изтребители Ф-16.

Белгия няма да изпраща военни на фронта, ако има ново руско нападение срещу Украйна

Дедондер пояснява, че все още няма единодушно искане от НАТО за изпращане на силите и военното командване на Алианса не е приключило с оценката на обстановката. Диалогът с Русия все още продължава, отбелязва тя. По нейните думи изпращането на белгийските военни ще бъде предприето само в най-лошия случай.

Министърът допълва, че за взимането на подобно решение са необходими множество стъпки, но те може да бъдат предприети много бързо. Дедондер съобщава, че преди няколко седмици Украйна е поискала от Белгия помощ, включително с бойно въоръжение, но все още белгийските власти не са се произнесли.

НАТО съобщи, че съюзниците ще осигурят на Украйна средства за отбрана

Белгийският премиер Александер де Кро уточнява, че заради последните новини, свързани с Украйна, неговото правителство ще преразгледа молбата на Киев за осигуряване на помощ. Той пояснява, че досега Белгия се е въздържала да отговори положително заради усилията на съюзниците да се постигне спад на напрежението със средствата на дипломацията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вчера обяви, че силите на пакта за бързо реагиране са поставени в повишена готовност и че пактът е в състояние при нужда допълнително да повиши присъствието си по източния фланг. По неговите думи в бойна готовност са 100 изтребителя на Алианса, както и 120 военни кораба в Средиземно море.

Последвайте канала на

Владимир Василев
817 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.02.23 | 11:16

1
Ква намеса,краините не са в нато,да си решават проблемите с русия,ама нефта и газа в донец и луган са бая апетитни за краварите.

2022.02.23 | 11:36

3
Бляда е лесен,те му турят санкции той вдига цената на газ,нефт,злато,титан,и кво ли още не,без което западните икономики не-могат и така компенсира всякви санкции,а дори да спе износа за запада и запада яко се насира а бляда пренасочва износа за изтока"китай" и пак компенсира санкциите.
Бай дън

2022.02.23 | 11:18

2
Агнета на заколение

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини