ФИДЕС губи подкрепа, но остава първа сила в Унгария

  • 21 февруари 2022 21:25

  • 652
  • 0
ФИДЕС губи подкрепа, но остава първа сила в Унгария
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Малко повече от месец преди парламентарните избори на 3 април, управляващата партия в Унгария партия ФИДЕС загуби 4 на сто от подкрепата на избирателите за сметка на опозиционния блок, чиято популярност се увеличава.

Това сочи проучване на електоралните нагласи сред избирателите, направено от мозъчния тръст IDEA Institute, съобщи Ройтерс.

Все още обаче ФИДЕС на премиера Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, е първа сила с 38 на сто одобрение. А шестте партии в опозиционния съюз получават общо 34% подкрепа.

Увеличил се е процентът на унгарците, които все още не са решили за кого да гласуват - от 10% през януари - до 13 на сто сега.

На вота в началото на април Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, ще се изправи срещу обединен опозиционен фронт за първи път от встъпването си в длъжност, след убедителната си изборна победа през 2010 г.

Анти-Орбан фронтът включва Демократическата коалиция, социалистите, либералите и бившата крайнодясна, а сега дясно-центристка формация Йобик. Кандидатът на опозицията за премиер е Петер Марки-Зай, който в момента е кмет на малко градче в Южна Унгария, отбелязва БНР.

Виктор Орбан: Унгария няма да промени законите си за миграцията

Последвайте канала на

Константин Тодоров
652 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини