Шолц: Признаване на независими републики в Донбас нарушава Минските споразумения

  • 21 февруари 2022 20:20

  • 3348
  • 6
Шолц: Признаване на независими републики в Донбас нарушава Минските споразумения
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че е предупредил в телефонен разговор президента на Русия Владимир Путин, че признаване на двете народни републики в Донбас за независими би било едностранно нарушаване на Минските споразумения, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

След заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация по-рано Путин заяви, че решението дали Москва признава суверенитет на Донецката и Луганската народна република, които са на територията на Украйна, ще бъде взето тази вечер.

Путин: Русия обмисля дали да признае независимостта на отцепилите се украински региони

Шолц е казал на Путин, че Русия има отговорност да намали напрежението около Украйна и трябва да изтегли войниците си от границите ѝ.

Канцлерът на Германия ще се консултира спешно със съюзниците си.

Междувременно телефонен разговор са провели и външните министри на Германия и на Русия. Сергей Лавров е казал на Анналена Бербок, че Минските споразумения са единственият път за дългосрочно решаване на вътрешната криза в Украйна. Лавров е изразил мнение, че Германия трябва да окаже натиск върху украинските власти да възприемат по-конструктивен подход.

Призив към Русия да не признава народните републики в Донбас отправи и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той заяви, че Европейският съюз е готов да реагира по най-категоричен начин - защото сигурността на Украйна е едно и също със сигурността на съюза. 

За тази вечер Кремъл съобщава, че е предвидено телевизионно обръщение на президента Владимир Путин към народа.

Украинският президент Володимир Зеленски свика тази вечер извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана.

Американският президент Джо Байдън също се консултира със своя Съвет за национална сигурност.

Байдън събира на среща екипа си по националната сигурност във връзка с Русия и Украйна

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3348 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.02.22 | 07:42

6
Гад долна, а избиването на цивилното население не е ли нарушаване на същите тези споразумения ???!!!
Демократ

2022.02.21 | 23:14

3
Аз искам независима Добричка република, защото сме добруджанци! Цонко президент и Manowar ще пеят химна на Нова година! Джулая ще е всяка последна неделя на месеца, а Дядо Коледа ще носи подаръци постоянно... просто подаръци ще има;)

2022.02.21 | 23:46

5
Аве я се застреляй ве, Бургадидас е първи. Въй отцепихми са е маняк ;) За един силен и независим Бургас, Путен, признай на ве
Стоичков

2022.02.21 | 23:21

4
Айнц-цу-цвай цу-ДРЪН! У чутурата!!
Защо Шолц

2022.02.21 | 22:00

2
Е германски гад.Защото ти нямаш образование и не знаеш език и си озлобен че трябва да мизерстваш тук вместо да работиш и живееш например Германия
Мойсей

2022.02.21 | 21:03

1
Вие наследниците на фашистка германия дето предизвикахте две Световни войни и избихте милиони евреи нямате думата ! Само от Втората Световна Война има над 65 милиона жертви и 150 милиона сакати за цял живот та ти мръсен германски изрод нямаш думата !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини