ЕС обмисля начини да спре евентуалното разпадане на Босна

  • 21 февруари 2022 14:08

  • 1537
  • 0
ЕС обмисля начини да спре евентуалното разпадане на Босна
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Външните министри на страните от ЕС обсъдиха днес начини за намаляване на напрежението в Босна и Херцеговина и за предотвратяване на евентуалното разпадане на етнически поделената балканска държава, съобщи БТА.

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността Жозеп Борел оцени по-рано днес, че ситуацията в Босна и Херцеговина е „критична“  и че министрите на външните работи на страните от ЕС на днешната си среща в Брюксел трябва да вземат решение, което да спре политическата криза в страната.

Петков: Евроинтеграцията на Сърбия е огромен приоритет за нас

След войната в Босна (1992-95 година), съгласно условията на договореното с посредничеството на САЩ Дейтънско мирно споразумение, Босна бе разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Миналия месец администрацията на американския президент Джо Байдън обяви нови санкции срещу лидера на босненските сърби Милорад Додик, който от години настоява Република Сръбска, съставната част на Босна и Херцеговина, която е населена предимно със сърби, да се отдели и да се присъедини към съседна Сърбия. САЩ го обвиняват в действия, които могат да дестабилизират региона и да подкопаят Дейтънското мирнo споразумение, сложило край на войната в Босна преди повече от 25 години.

Повечето страни от ЕС искат налагане на санкции на Додик, но Унгария, Хърватия и Словения са против и вероятно ще попречат на опитите да му бъдат наложени ограничения.

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг каза днес, че действията на Додик и Република Сръбска са изключително опасни и се заиграва с целостта на страната, а „това е неприемливо за нас“.

Той предупреди, че Босна и Балканите не трябва да се превръщат в поле за действащи лица извън Европа. Русия обеща подкрепа за Додик и неговите сътрудници.

ЕС също така настоява да бъде направена изборна реформа преди изборите в Босна тази година.

Министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковини каза, че ЕС иска да види договорен пълен пакет реформи, който да бъде приложен преди изборите, за да могат те успешно да доведат до формирането на функциониращо правителство.

Искаме да видим мир и стабилност в Босна и Херцеговина и мисля, че пакетът от реформи ще помогне със сигурност това да се случи, каза пред репортери Саймън Ковини.

Мая Йорданова
1537 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини