Хърватия смекчава скока на цената на тока с мерки за 640 милиона евро

  • 16 февруари 2022 16:41

  • 358
  • 0
Хърватия смекчава скока на цената на тока с мерки за 640 милиона евро
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Хърватското правителство представи пакет от мерки на стойност 4,8 милиарда куни (640 милиона евро), целящ да защити потребителите от последиците от скока на енергийните цени, съобщава БТА.

Пакетът предвижда ограничаване на растежа на цените на електроенергията до 9,6 процента, а на цените на газа до 20 на сто. Данък добавена стойност (ДДС) на газа за отопление и на някои селскостопански продукти ще бъде намален.

Новият шеф на КЕВР не очаква драматична промяна в цените на тока след падане на мораториума

Освен това пакетът предвижда отстъпка в сметката за електроенергия за битовите потребители.

При представянето на мерките премиерът Андрей Пленкович каза днес, че пакетът е подготвен по един систематичен начин и че е навременен и всеобхватен. Мерките са насочени към домакинствата, бизнеса и селскостопанските производители, каза Пленкович, като добави, че държавната енергийна компания ХЕПБ (HEPВ) също ще поеме част от тежестта, за да не се усети толкова силно поскъпването на електроенергията.

Мерките предвиждат още данъчно намаление, помощи за хора в риск от енергийна бедност и еднократна отстъпка в сметката за ток за пенсионерите, а компаниите, фермерите и риболовните предприятие ще могат да получат субсидии, за да се справят увеличените енергийни разходи. Ограничаването на растежа на цените на електроенергията ще осигури на домакинствата 460 милиона куни. Субсидиите за домакинствата, които ползват газ, ще включват 0,10 куни за киловат час. ДДС за газа и енергията за отопление ще бъде намален от 25 на 13 на сто. Мярката е постоянна.

Освен това ДДС на газа ще бъде намален допълнително до 5 на сто като временна мярка от 1 април до 31 март догодина. ДДС ще бъде понижен и за някои храни, за да се намалят разходите за живот. ДДС от 13 процента ще бъде намален на 5 на сто за рибата, яйцата, плодовете, зеленчуците, олиото и бебешките храни, а стандартния ДДС от 25 на сто ще бъде свален до 5 на сто за някои стоки за селското стопанство като например торове. Освен това се намалява и ДДС от 25 на 13 процента за някои хигиенни продукти като тампони и превръзки.

Мая Йорданова
358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини