Румъния е подготвена за възможна бежанска вълна от Украйна

  • 15 февруари 2022 09:36

  • 907
  • 1
Румъния е подготвена за възможна бежанска вълна от Украйна
© Novini.bg

Румъния е подготвена за възможна бежанска вълна от Украйна, увери снощи пред телевизия Антена 3 министърът на вътрешните работи Лучиан Боде, съобщава информационният сайт Зиаре. Според САЩ Русия може да нахлуе в Украйна във всеки момент.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13362

Румъния е готова да приеме масова бежанска вълна от съседната държава. Местата за временно настаняване в окръзите в зоната на румънско-украинската граница са инвентаризирани и са идентифицирани места, където е възможно да се построят бежански лагери, каза Лучиан Боде и увери, че румънското МВР е подготвено за последиците от възможна неконтролирана миграция.

Руска медия: Ситуацията около Украйна остава висяща

"Румъния е страна член на НАТО и се радваме на всички гаранции за сигурност, които произлизат от този статут. Не сме пасивни наблюдатели на цялото това разгръщане на сили и събития, които се случват в близост до Румъния. (...) Структурите на МВР са подготвени за осигуряването на интегриран отговор на тази криза, включително що се отнася до последиците от възможна неконтролирана миграция", заяви Лучиан Боде.

Министърът посочи за пореден път, че границите на Румъния са сигурни и че Румъния е сигурна страна. Той заяви, че Румъния е съставила план за действие относно възможен бежански поток и че този план ще придобие окончателна форма днес, цитира БТА.

"(...) Планът за действие съдържа работни сценарии. Мислим за зоните, от които биха могли да влязат бежанци в Румъния, за граничните пунктове, откъдето би могъл да влезе в Румъния този неконтролиран бежански поток. След това мислим за начина, по който ще бъдат подпомогнати гражданите на други страни. На трето място - концепцията за временно настаняване. Тези лагери за временно настаняване са вече подготвени за използване. Идентифицирахме заедно с местните структури зоните и местата, където биха могли да бъдат разположени, за да имат достъп до електроенергия или да можем да монтираме генератори, да можем да осигурим медицинска помощ в тези лагери", каза румънският вътрешен министър.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
907 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Дън

2022.02.15 | 09:43

1
Славяни ще избиват славяни за печалбите на биг корпорейшънс.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини