Започна делото срещу четирима подсъдими за убийството на френски свещеник

  • 14 февруари 2022 21:53

  • 652
  • 0
Започна делото срещу четирима подсъдими за убийството на френски свещеник
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Във Франция днес започна делото срещу четирима подсъдими за убийството на възрастен френски свещеник, намушкан с нож пред олтара на църквата си - едно нападение, което потресе Франция, предаде Ройтерс.

Отец Жак Амел водеше сутрешната литургия през юли 2016 г., когато двама нападатели нахлуха в църквата, принудиха го да коленичи и после прерязаха гърлото му. Нападателите по-късно бяха застреляни от полицията.

Четиримата подсъдими са обвинени в съучастие в нападението и "престъпно сдружаване с терористи".

Френските власти арестуваха братовчед на един от терористите, убили свещеник в Нормандия

Прокурорите твърдят, че мъжете, които са родом от Франция, са поддържали контакт с нападателите.

Трима от мъжете се явиха на подсъдимата скамейка в съда в Париж. Преди делото техните адвокати заявиха, че те са невинни, предаде радио "Франс eнфо". Четвъртият подсъдим, който според прокуратурата се е свързал с нападателите от Сирия и ги е насърчил да убият свещеника, е съден задочно.

Американските въоръжени сили съобщиха, че четвъртият подсъдим, който те описаха като висшестоящ боец от "Ислямска държава", е бил цел на удар близо до град Мосул в Ирак през 2017 г., но не казаха дали той е бил убит.

Убийството на свещеника Амел беше първото ислямистко нападение срещу църква в Западна Европа и се случи само 12 дни след като тунизиец, заклел се във вярност на "Ислямска държава", вряза камиона си в група хора, празнуващи френския национален празник на 14 юли 2016 г. При тази атака загинаха 84 души.

Папа Франциск нарече Амел мъченик.

Повече от 230 души бяха убити в серия от ислямистки атаки между 2015 г. и 2017 г. във Франция.

 

652 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини