Папа Франциск осъди осакатяването на жени и трафика им с цел проституция

  • 06 февруари 2022 19:51

  • 1025
  • 0
Папа Франциск осъди осакатяването на жени и трафика им с цел проституция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март осъди днес осакатяването на женски полови органи и трафика на жени с цел проституция. Светият отец нарече тези практики унизително оскърбление на достойнството на жените и призова властите да направят всичко по силите си да сложат край на това, съобщава БТА.

Тази практика, която за съжаление е обичайна в различни части на света, унижава достойнството на жената и е тежко посегателство срещу физическото ѝ здраве, каза Франциск.

Той говори преди Световния ден на ООН за нулева толерантност към осакатяването на женски полови органи.

Три столични стриптийз клуба предлагали проститутки за 150 лв. на час

По данни на ООН, този тип осакатяване е съсредоточено в около 30 държави в Африка и Близкия изток, но се практикува и от имигрантски общности на други места по света. Повече от 4 милиона момичета са изложени на риск да бъдат обрязани по този начин тази година, посочва ООН.

Папата, който говори пред поклонници и туристи на площад Свети Петър в рамките на седмичното си обръщение и благословия, отбеляза, че това обрязване често се извършва в условия, които застрашават здравето на момичето. Във връзка с това, папата призова и за повече усилия за спиране на трафика на хора, особено на жени и момичета с цел принудителна проституция.

"Това е дълбока рана, нанесена от срамното домогване до печалба без никакво зачитане на човешката личност", каза Франциск.

Той говори в навечерието на Международния ден на католическата църква за молитва и осъзнаване срещу трафика на жени, който ще бъде отбелязан във вторник.

"По улиците виждаме толкова много момичета, които не са свободни. Те са робини на трафиканти, които ги изпращат да работят и ги бият, ако не се върнат с пари. Това се случва днес, в нашите градове", изтъкна светият отец.

Властите в Рим казват, че престъпни банди примамват жени в Италия с обещание за работа и след това ги принуждават да проституират, като заплашват, че семействата им ще пострадат, ако не се подчиняват и отидат в полицията. Наричайки женското обрязване и трафика на хора "рани на човечеството", Франциск призова лидерите да действат решително, за да спрат както експлоатацията, така и унизителните практики, които засягат най-вече жени и момичета.

Католически монахини в Рим са на предна линия в борбата срещу трафика на жени. През 2016 г. Франциск посети приют в Рим, където благотворителна организация дава подслон на жени, освободени от хватката на сводници.

Мая Йорданова
1025 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини