Полша ще лобира за постоянно присъствие на американски военни на ротационен принцип

  • 03 февруари 2022 18:06

  • 687
  • 3
Полша ще лобира за постоянно присъствие на американски военни на ротационен принцип
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Полският външен министър Збигнев Рау ще лобира в САЩ предложеното увеличаване на американското военното присъствие в Полша да стане постоянно на ротационен принцип, предаде Ройтерс, като се позова на полски официален представител.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13763

Администрацията на президента Джо Байдън обяви вчера, че идните дни ще разположи почти 3000 американски военни в Източна Европа, за да защити съюзниците от НАТО от потенциално разпространяване на насилието, ако избухне война на фона на противопоставянето на Запада с Русия по темата за Украйна.

Около 1700 от тези военни ще бъдат разположени в Полша, но само временно, съобщиха вчера полският министър на отбраната Мариуш Блашчак и Пентагонът.

"Естествено е, че полската дипломация иска да разшири съюзническото присъствие под формата на постоянна ротация", каза пред Ройтерс полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач.

Рау ще отпътува за Вашингтон днес, за да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Двамата ще решат къде и кога да бъдат разположени в Полша американските войски и ще обсъдят потенциални санкции срещу Русия.

САЩ: Текущата ситуация налага да подсилим Източния фланг на НАТО

Планира се и среща на Ваймарския триъгълник в Берлин, предаде ДПА, позовавайки се на съобщение от днес на Елисейския дворец. Датата все още не е уточнена, но Германия отговаря за планирането на срещата, на която Берлин, Париж и Варшава да координират позициите си по конфликта в Украйна.

Германия и Франция посредничат в конфликта от години. Френският президент Еманюел Макрон през последните дни вече говори два пъти по телефона с руския президент Владимир Путин. Още телефонни разговори с Путин и с украинския президент Володимир Зеленски са насрочени за тази вечер.

Олаф Шолц и германското правителство са обвинявани от Украйна и източноевропейски съюзници, че оказват прекалено слаб натиск върху Русия. Шолц възнамерява скоро да пътува за Москва за среща с Путин, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
687 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.02.05 | 06:08

3
Ами когато имаш съсед с тежка наследствена агресивност, си е в реда на нещата да се подсигуриш.
PARAGRAF22

2022.02.03 | 20:36

2
Поляк - това е диагноза...
Хаха

2022.02.03 | 19:44

1
Що направо не станете 51 щат?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини