Полша и Чехия подписаха споразумение за уреждане на спора за въглищната мина "Турув"

  • 03 февруари 2022 16:32

  • 321
  • 0
Полша и Чехия подписаха споразумение за уреждане на спора за въглищната мина "Турув"
© Getty (архив)

Премиерите на Полша и Чехия - Матеуш Моравецки и Петър Фиала, подписаха споразумение за уреждане на дългогодишен спор относно мина за лигнитни въглища "Турув" на границата на двете държави, съобщи Ройтерс.

Спорът стигна до Съда на Европейския съюз.

На съвместната пресконференция Фиала заяви, че споразумението ще донесе ползи за чешките общности, които са били засегнати от мината, като договореността с Варшава ще осигури компенсация в размер на 45 млн. евро за финансиране на модернизирането на инфраструктурата в засегнатия регион. Под надзора на Съда на Европейския съюз двете страни ще следят за правилното функциониране на дълбочинната бариера, която Полша изгражда в района, за да предотврати изтичането на вода от чешката страна.
съвместна пресконференция в Прага двамата премиери заявиха, че споразумението е "успех", който позволява на съседите да се върнат към добрите си отношения.

Полша отзовава посланика си в Прага заради негови коментари по спор за въглищна мина

Сделката идва, след като на разговори миналата година централноевропейските съюзници не успяха да уредят спора.

Днес Европейската комисия заяви, че ежедневните санкции - по 500 000 евро - ще продължат да се начисляват, докато Чехия не оттегли делото. Говорителят на ЕК Адалберт Янц добави, че "всички санкции, които са дължими до тази дата, ще останат дължими".

Органът на изпълнителната власт на ЕС уточни, че не е получил никакви пари от Полша, въпреки че е изпратил четири покани за плащане.

Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз заяви, че Полша е нарушила правото на Европейския съюз с решението си да удължи с шест години лиценза на мината "Турув", без да извърши проучване на въздействието върху околната среда. Становището беше изразено в рамките на процедурата на съда преди произнасянето на присъдата, което се очакваше по-късно тази година.

Моравецки изрази надежда, че съвсем скоро, може би дори още днес, Прага ще оттегли делото от Съда на Европейския съюз и въпросът да бъде "затворен" окончателно.

От своя страна Фиала каза, че делото ще бъде оттеглено, веднага след като Полша плати парите за обезщетение.

Novini.bg
321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини