Франция вдига част от COVID ограниченията

  • 02 февруари 2022 09:41

  • 448
  • 0
Франция вдига част от COVID ограниченията
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Франция започна днес да вдига някои COVID ограничения, сред които задължителното носене на маски навън, в опит да облекчи всекидневния живот на гражданите, след като едва миналия месец страната съобщи за рекорден брой новозаразени с коронавируса, предаде АФП. Властите премахват още ограниченията за броя на публиката в концертни зали, футболни мачове и др., а работата от вкъщи вече няма да е задължителна, а само препоръчителна.

Разхлабването на мерките е на два етапа. Те бяха обявени в края на януари, въпреки че страната достигна рекордни нива на новозаразени на дневна база миналия месец. Междувременно Англия и Дания също облекчиха своите COVID ограничения.

Франция „ще може да вдигне повечето противоепидемични мерки през февруари“ благодарение на нов ваксинационен пропуск, който ще замени здравния, заяви през януари премиерът Жан Кастекс.

От днес отпадат маските и зелените сертификати в Англия

От миналия месец доказателство за ваксинация се изисква за новите пропуски, необходими за достъп до всичко – от барове и ресторанти до обществен транспорт на дълги разстояния. По-рано здравен пропуск можеше да се получи и със скорошен негативен тест за COVID-19 – възможност, която правителството прекрати в опит да убеди повече хора да се ваксинират.

Вторият етап от вдигането на мерките ще включи отваряне на затворените от декември нощни клубове. Това ще стане от 16 февруари, когато и ще бъдат допускани и правостоящи на концерти, спортни събития и в барове. Оттогава ще бъде разрешено и храненето и пиенето в стадиони и кина.

Париж не е поставял като условие за мерките напредък на здравната ситуация, съобщи БНР.

Теодора Александрова
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини