Борис Джонсън представи нов законопроект, който според него ще отключи потенциала на Брекзит

  • 31 януари 2022 16:43

  • 2005
  • 0
Борис Джонсън представи нов законопроект, който според него ще отключи потенциала на Брекзит
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е отбеляза втората годишнина от Брекзит, изтъквайки икономическите възможности, които има страната му извън ЕС, предаде Асошиейтед прес. Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари 2020 г., въпреки че още 11 месеца продължи да е част от икономическите структури на блока.

Оттогава сътресенията, предизвикани от пандемията от коронавируса, прикриват икономическите последици от слагането на край на търговията без тарифи и ограничения с ЕС, най-големия икономически партньор на Великобритания. Британската икономика сега расте, след като заради пандемията и локдауна беше в рецесия, но търговския обмен с ЕС спадна, след като заради Брекзит бяха въведени митнически проверки и други търговски бариери, отбелязва АП.

Джонсън днес се зарече да отключи потенциала на Брекзит и представи законопроект, наречен "Свободите на Брекзита". Според правителството той ще намали бюрокрацията за британските бизнеси чрез поправки в закони, останали от времето, когато Великобритания членуваше в ЕС.

"Във всички сфери, в които Великобритания е силна - в кибер сферата, изкуствения интелект, във всички високи технологии на бъдещето - ще се уверим, че правим нещата по различен начин и по-добре, където това е необходимо", каза Джонсън, посещавайки намиращия се източно от Лондон град Тилбъри - едно от най-натоварените британски пристанища. Той обеща да направи Великобритания "най-доброто място за правене на бизнес и инвестиране", благодарение на свободата, която има.

Правителството също така обеща тази седмица да даде дългоочаквани подробности за плановете си за издигане като цяло на страната на по-високо равнище чрез разширяване на икономическите възможности за пренебрегвани региони.

Противници на премиера твърдят, че законопроектът само ще позволи на правителството по-лесно да променя законите без одобрението на парламента или че просто е опит за отклоняване на вниманието от скандала "партигейт", предизвикан от проведени в нарушение на правилата за локдаун правителствени партита, отбелязва БТА.

Брекзит не се е развил според очкванията на повечето британци

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2005 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини