Норвежкият крал е със симптоми на COVID-19

  • 28 януари 2022 16:06

  • 378
  • 0
Норвежкият крал е със симптоми на COVID-19
© gettyimages

Норвежкият крал Харалд Пети, който е на 84 години, ще се изолира за няколко дни, защото има симптоми на настинка, съобщава пресслужбата на двореца, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31492

Симптомите са се появили ден, след като той се е срещнал с външната министърка Аникен Хюитфелт, която по-късно е получила положителен резултат на тест за коронавирус.

Кралят на Норвегия претърпя успешна сърдечна операция

Дворецът съобщи, че "ще бъдат проведени всички нужни изследвания и тестове" и синът на Харалд Пети - престолонаследникът принц Хокон Магнус, ще поеме задълженията на баща си. Хюитфелт заяви пред норвежката информационна агенция НТБ, че искрено се надява, че не е заразила крал Харалд, кралица Соня или принц Хокон и пожела на монарха бързо възстановяване.

Харалд има 3 дози ваксина срещу коронавирус, въпреки че през последните години няколко пъти е боледувал.

През 2020 г. претърпя операция за поставяне на нова сърдечна клапа. В Норвегия кралят има церемониални функции и няма реална политическа власт. Харалд наследи престола в началото на 1991 г., когато почина баща му крал Олав.

Харалд е първият крал на Норвегия от 14 век, който е роден в Норвегия. Съпругата му не е от благородническо потекло и през 2011 г. спечели сърцата в егалитарната си държава, като поведе траурната церемония в памет на жертвите на масовия убиец Андерш Брайвик.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини