Португалските социалисти и десноцентристите имат равни шансове на предсрочния парламентарен вот в неделя

  • 28 януари 2022 13:59

  • 160
  • 0
Португалските социалисти и десноцентристите имат равни шансове на предсрочния парламентарен вот в неделя
© Getty (архив)

Смятани дълго време за фаворити в насрочените за неделя предсрочни парламентарни избори в Португалия, социалистите на сегашния премиер Антониу Коща имат вече почти равни шансове с десноцентристката опозиция. Това показват данни от две анкети, публикувани днес - последния ден от кампанията, предаде АФП, цитирана от БТА.

Проучване на седмичника "Ешпресу" показва, че за Социалистическата партия (СП), управляваща от 2015 г., смятат да гласуват 35 на сто от избирателите, а за Социалдемократическата партия (СДП) на бившия кмет на Порту Руи Морейра - 33 процента.

По данни от анкета на всекидневника "Публику" СП може да получи 36 на сто от гласовете срещу 33 на сто за СДП.

Разликите остават в границите на статистическата грешка и двете издания описват ситуацията като "техническо равенство".

Колкото до разпределението на местата в парламента, надпреварата също се очертава твърде оспорвана и всяка от двете партии би могла да надделее, показват двете допитвания.

Зад посочените две политически сили, управлявали Португалия след идването на демокрацията през 1974 г., остават според анкетите четири партии, за които намерение да гласуват са изразили по 5 до 6 процента от участниците в анкетите.

Португалският президент разпусна парламента преди предсрочните избори на 30 януари

Антониу Коща дойде на власт през 2015 г. с подкрепата на Левия блок, комунистите и Зелените. Той обаче не поднови споразуменията с тях след изборите от 2019 г., когато спечели с 36,3 на сто от гласовете, но осем места не му достигнаха, за да получи абсолютно мнозинство в парламента.

 

Валери Зайцев
160 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини