Виктор Орбан: Унгария иска да получава повече руски газ

  • 28 януари 2022 13:53

  • 745
  • 0
Виктор Орбан: Унгария иска да получава повече руски газ
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Унгария ще се опита да договори увеличаване на количеството газ, което получава от Русия, при разговорите с руския президент Владимир Путин идната седмица, каза днес премиерът Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,, цитиран от Ройтерс.

Унгария, членка на ЕС и НАТО, договори с "Газпром" ново дългосрочно споразумение за доставки на руски газ през август. Москва и Западът са в напрегнати отношения заради Украйна на фона на изпращането на руски военни сили на източната граница на страната в отговор на засиленото присъствие на НАТО в Източна Европа.

Орбан, който според очакванията ще се сблъска с оспорвани избори на 3 април, не послуша призивите на обединената опозиция да отмени планираната за вторник идната седмица визита в Москва. "Искам да увелича количеството газ над равнищата, договорени в руско-унгарския договор за газа", заяви Орбан пред държавното радио.

Парламентарните избори в Унгария са насрочени за 3 април

"Целта, която искам да постигна при разговорите в настоящата трудна ситуация с високи цени на енергията, е количеството газ, достъпно за нас в дългосрочен план, да бъде увеличено", отбеляза той.

15-годишното споразумение за доставка на 4,5 милиарда кубични метра природен газ годишно на Унгария по маршрути, заобикалящи съседна Украйна, влезе в сила през октомври и има опция за промяна на количествата след 10 години. Газовите хранилища на Унгария са запълнени на 43 процента, според данните от 15 януари на регулаторния орган за енергетиката и комуналните услуги (MEKH). Тези запаси, наред с очаквания бъдещ внос, ще покрият 90 на сто от прогнозираните нужди от газ през останалата част от зимата. Орбан каза, че ще обсъди с Путин и сигурността в Европа, добавяйки, че Будапеща е за мирно решаване на конфликта с Украйна, съобщи БТА.

Теодора Александрова
745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини