Свиване на икономика на Германия с 0,7% в края на 2021 г. заради Covid вълната на Омикрон

  • 28 януари 2022 13:10

  • 292
  • 0
Свиване на икономика на Германия с 0,7% в края на 2021 г. заради Covid вълната на Омикрон
© Getty Images/Guliver (архив)

Германската икономика се сви по-силно от очакваното през последното тримесечие на 2021 г., тъй като въведените рестриции заради силната Covid вълна на Омикрон навредиха на бизнес активността, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика се сви с 0,7% през последното тримесечие на 2021 г. спрямо третото тримесечие, когато нарасна с 1,7 на сто, докато осредните очаквания бяха за по-умерен спад с 0,5 на сто, показват експресни данни на немската статистика Destatis.

След като икономическите резултати се повишиха отново през лятото въпреки нарастващите затруднения при доставките и недостига на материали, възстановяването на германската икономика спря в края на годината поради четвъртата вълна на Covid-19 и поредното засилване на превантивните мерки за ограничаване на броя на коронавирусните инфекции.

С оглед на това, през четвъртото тримесечие на 2021 г. разходите за крайно потребление на домакинствата намаляха спрямо предходното тримесечие, докато правителствените разходи за крайно потребление отбелязаха увеличение. Брутното образуване на основен капитал в строителството също отбеляза спад, показват експресните данни на официалната федерална статистика Destatis.

По-детайлни данни за представянето на германската икономика през последното тримесечие на изминалата година ще бъдат представени от Destatis на 25 февруари. Спрямо последното тримесечие на 2020 г. БВП в края на 2021 г. се повиши с 1,4%, но след експанзия с 2,8% през третото тримесечие. Спрямо края на 2019 г. (преди началото на коронавирусната пандемия) БВП на Германия в края на 2021 г. е все още с 1,5% под нивото от преди пандемията.

Прокуратурата в Германия обвини в шпионаж гражданин на Русия

Федералната статистическа служба също така отчете, че БВП на Германия за цялата 2021 г. се е увеличил с 2,8% спрямо предходната година. Преди дни немското правителство понижи до 3,6% от 4,1% прогнозата си за растеж на БВП през 2022 г., а икономическият министър Роберт Хабек отбеляза, че се очаква забавяне на растежа до 2,3% през 2023 г.

Със слабите данни за четвъртото тримесечие вероятността Германия да изпадне в рецесия в началото на 2022 г. се увеличи, отбеляза Карстен Бжески, икономист от банката ING. Но дори икономиката да изпадне в техническа рецесия, тази рецесия ще бъде лека и краткотрайна и е малко вероятно да навреди на пазара на труда, добави икономистът. "Напротив, ние се придържаме към нашето мнение, че германската икономика ще направи впечатляващо завръщане през пролетта", отбеляза Бжески.

Андрю Кенингам, икономист в Capital Economics, пък коментира днешните данни така: "Съмняваме се, че възстановяването на Германия ще бъде много силно тази година, тъй като проблемите във веригите на доставки вероятно ще бъдат изчистени доста бавно, но също так и поради продължаващите опасения относно коронавирусната пандемия и високата инфлация“.

Novini.bg
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини