Каталуния спира използването на здравните паспорти

  • 27 януари 2022 18:07

  • 3379
  • 2
Каталуния спира използването на здравните паспорти
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Испанската област Каталуния реши от петък да сложи край на задължителното представяне на здравен паспорт за достъп до барове, ресторанти и спортни зали, смятайки, че тази мярка е слабо eфикасна срещу силно заразния вариант Омикрон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Значителна част от населението отново е изложена на риск да бъде заразена с вируса", поради появата на новия вариант, "независимо от ваксинационния си статус или вече прекарана болест. В резултат на това намалява ефективността на задължителното използване на ковид сертификата", уточни регионалното правителство, което следва съветите на регионалната експертна комисия.

Решението беше публикувано в регионалния Официален вестник.

От края на ноември Каталуния, туристически район със 7,7 милиона жители, изискваше здравен паспорт за допускане в барове, ресторанти и спортни зали. Броят на случаите в областта остава много висок, но болниците не са толкова натоварени, колкото предвиждаха най-песимистичните сценарии на властите. В резултат испанската област отмени повечето ограничения. Единственото, което все още е в сила, е затварянето на дискотеките.

Каталуния планира да наложи ограничения в обществения живот заради коронавируса

В Испания са ваксинирани 90,7 на сто от навършилите 12-годишна възраст. Случаите на коронавируса обаче нараснаха рязко от края на декември и темпът на разпространение е един от най-високите в Европа. 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
3379 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2022.01.27 | 18:56

2
Лека полека цялата истина за фалшивата Пландемия ще излезе наяве.

2022.01.27 | 18:51

1
То си е ясно че това е единствено средство за принуда за ваксане,избщо няма друга цел,улеснявало пътуването и ала-бал глупости за наивници.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини