Швеция удължава с две седмици ограничителните мерки заради коронавируса

  • 26 януари 2022 17:00

  • 490
  • 0
Швеция удължава с две седмици ограничителните мерки заради коронавируса
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Швеция ще удължи действащите в момента ограничителни мерки заради коронавируса с още две седмици, съобщи днес министърката на здравеопазването Лена Халенгрен, цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31492

Решението е взето на фона на рекордните темпове, с които се разпространява вирусът след появата на варианта Омикрон.

Ограниченията означават, че баровете и ресторантите трябва да затварят в 23 ч., а в по-големите закрити заведения има ограничение за до 500 души.

"Имаме изключително високо ниво на разпространение" на коронавируса, каза Халенгрен на пресконференция. "Ограниченията трябва да останат в сила в продължение на две седмици. Ако всичко върви по план и ако ситуацията позволява, ограниченията ще бъдат отменени след това."

В Швеция през последните седем дни са регистрирани около 270 000 потвърдени случая на COVID-19. Реалният им брой обаче може да е над половин милион заради недостатъчното тестване.

Хиляди хора в Швеция и Финландия протестираха срещу ваксинационните паспорти

Вчера в скандинавската страна са били регистрирани рекордните 89 888 нови случая на коронавирус. Предишната пикова стойност бе от 20 януари - 87 446.

Разпространението на заразата е довело до натоварване на здравната система, но много по-малко, отколкото по време на предишните вълни. Броят на лекуваните пациенти в интензивно отделение е бил между 90 и 120 през последните четири седмици.

Швеция изпъкна сред другите държави в началото на пандемията, като се отказа от локдауни, а вместо това заложи на доброволни мерки, насочени към спазване на социална дистанция и добра хигиена. Смъртните случаи в страната на глава от населението са много повече от тези в скандинавските й съседи, но по-малко от онези в повечето европейски държави, които избраха да затворят, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини