Букурещ е заплашен от криза с боклука

  • 26 януари 2022 10:24

  • 257
  • 1
Букурещ е заплашен от криза с боклука
©

Румънската столица е на прага на безпрецедентна криза с боклука, информира телевизия Диджи 24 и посочва, че от три сметища две са закрити, а третото е почти пълно.

Сметището Видра, което поема отпадъците на Букурещ и на прилежащия окръг Илфов, е почти пълно. Букурещ изпраща ежедневно във Видра 2500 тона битови отпадъци, а окръг Илфов - около 1000 тона. След затварянето на сметищата Глина и Киажна, Видра е единственото място, където Букурещ и Илфов могат да хвърлят боклуците си. Проблемът е, че този "последен бастион на боклуците" е на повече от 20 години, почти пълен е и може да бъде затворен във всеки момент, посочва Диджи 24, цитирана от БТА.

Румънски граничари спряха над 22 тона отпадъци от България

Директорът на компания за чистота Дан Чаушеску заяви, че в момента Букурещ стои върху бомба с часовников механизъм. "Ако се случи нещо, по различни причини - било технически, било от друго естество, тази инсталация ще се затвори, а Букурещ ще изпадне автоматично в голяма криза. Не разполага с друг вариант", посочи Дан Чаушеску. "Тъй като на територията на Букурещ и Илфов няма друг капацитет, инсталация, която да поеме подобни количества, единственият вариант остават околните окръзи", казва той.

Румънската столица има нужда от минимум две големи инсталации за третиране, депозиране, сортиране и рециклиране. Кметството е запознато с проблема, разговаряло е с операторите по чистота и специалисти на министерството на околната среда, но все още няма конкретен план, посочва Диджи 24.

Дан Чаушеску отбелязва, че само за получаване на разрешително може да се необходими две-три години, след това още година за избор на мястото.

Румъния намалява ползването на еднократна пластмаса

На практика е почти невъзможно Букурещ да избегне криза с боклука в близко бъдеще. Трябва да бъде готов да депозира някак, някъде тези 2500 тона смесен боклук, които произвежда всеки ден, посочва телевизията.

Министърът на околната среда Танцош Барна каза, че "решение-чудо" няма, защото Букурещ има много да наваксва. Според него проблемът може да бъде решен само в сътрудничество с окръг Илфов и предупреди този въпрос да не се политизира.

От 75-те хиляди тона смесен боклук, които произвежда всеки месец, Букурещ рециклира само 10 процента. Останалото стига до сметищата, отбелязва Диджи 24.

Радина Лазарова
257 1

Коментари 1

Добави коментар
V

2022.01.26 | 10:52

1
Да го изнасят за България

Добави коментар

Водещи новини