Ето къде има разположени сили на НАТО

  • 25 януари 2022 13:43

  • 5667
  • 3
Ето къде има разположени сили на НАТО
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

НАТО каза вчера, че поставя в готовност войски и подсилва Източна Европа с още кораби и изтребители. Ройтерс прави преглед на това къде има разположени сили на Алианса.

БАЛТИЙСКИ РЕГИОН, ПОЛША

В Естония, Литва, Латвия и Полша НАТО има около 4000 военни в многонационални батальони, подкрепяни от танкове, сили за противовъздушна отбрана и подразделения за разузнаване и наблюдение.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5605

Присъствието на леки сили, описвани от НАТО като готови за бойни действия, има за цел да осигури първа линия на възпиране, съприкосновението с която да задейства изпращане на подкрепления в случай на руско нахлуване.

НАТО също така има мисия за въздушна охрана в тези страни, която включва патрулиране в небето на четирите държави, ръководено от военновъздушната база "Рамщайн" в Германия.

НАТО има и четири многонационални постоянни военноморски сили, които патрулират в съюзнически и международни води, включително Балтийско море.

РУМЪНИЯ, БЪЛГАРИЯ

НАТО има многонационални сухопътни сили от около 4000 военни в Румъния. Франция предлага да изпрати още войски. САЩ също имат войници, разположени в отделни бази в Румъния и в България. Съюзниците също така редовно пращат групи изтребители в подкрепа на националната въздушна охрана в България и Румъния.

Кирил Петков свиква Съвета по сигурността

ФРАНЦИЯ

Франция оглавява челна сила от въздушни, сухопътни и морски части заедно с Германия през 2022 г., известна като Обединена оперативна група с повишена готовност. Тази сила, включваща най-малко 5000 войници, може да бъде готова за действие до 72 часа. Испания, Португалия и Полша също ще предоставят войски тази година.

Челната сила е елементът с най-висока степен на готовност от силите за бързо реагиране на НАТО, наброяващи 40 000 военни.

АМЕРИКАНСКИ СИЛИ В ЕВРОПА

Според изследователската служба на Конгреса на САЩ около 74 000 американски военни са разположени в момента в Европа, но не всички са на активна служба.

В Германия има около 36 000 американски военни, в Италия - около 12 000, във Великобритания - около 9000, в Испания - около 3000, а в Турция - 1600. САЩ също така поддържат на ротационен принцип около 4500 военни в Полша, но те не са разположени постоянно. Много от тези сили могат да бъдат разгърнати от името на НАТО.

САЩ с 8500 войници в повишена готовност за изпращане в Европа в подкрепа на НАТО

БАЛКАНИТЕ

Около 3500 съюзнически и партньорски военни действат в Косово като част от мироопазващите сили КФОР на НАТО.

Съюзниците също така предоставят подкрепа за въздушна охрана на по-малки балкански съюзници. Въздушното пространство на Словения е защитавано от Унгария и Италия, а Гърция и Италия защитават Албания и Черна гора. Небето на Северна Македония е охранявано от Италия.

СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

НАТО има военноморска мисия - "Морски страж", която патрулира в Средиземно море и предоставя на съюзниците информация за ситуацията в морето, а също оказва подкрепа на операции за борба с тероризма в морето. Тя може също да защитава свободата на корабоплаване, ако това бъде поискано от съюзниците, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
5667 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.25 | 14:38

2
Всичко е такава бутафория.Сега ще се вдигне газта и петрола.и Украина ще купят оръжие от Щатите.Така и 2 страни са на печалба.
ne samo ot shtatite

2022.01.25 | 16:02

3
UK i Germaniq sushto proizvejdat mnogo orajiq. Taka che i EU shte zabogatee. No kato cqlo voinata ne e na dobre za nikoi
Слабо

2022.01.25 | 14:24

1
Много слабо и разпиляно. Ушанките за 24 часа ще пометат Крайна и ще се паркират на Маджарската граница. Тези няма да могат да си отворят очите и да гъкнат. Жалко. Модерна Европа крета във военно отношение. Проспиват ситуацията.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини