Нидерландецът Тини Кокс оглави ПАСЕ

  • 24 януари 2022 21:28

  • 524
  • 1
Нидерландецът Тини Кокс оглави ПАСЕ
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Нидерландецът и член на Обединената европейска левица Тини Кокс беше избран за председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщава пресслужбата на Асамблеята.

Той поема поста от белгиеца Рик Демс (АЛДЕ) и става 34-ят председател на ПАСЕ след 1949 г. и третият нидерландец, който ще заема тази длъжност. Кокс получи абсолютно мнозинство от гласовете и спечели още на първи тур със 160 гласа "за" и 80 "против" срещу другият кандидат - украинката Мария Мезенцева (ЕНП).

Джема Грозданова бе избрана за зам.-председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Според процедурните правила на Асамблеята председателят ѝ има едногодишен мандат и може да бъде преизбиран за втори. Във встъпителното си слово новоизбраният председател призова Асамблеята да реализира дневния ред, който е заложен миналата година в нейната резолюция за стратегическите приоритети на Съвета на Европа.

"Тази организация трябва да остане стълб на демократичната сигурност, гарант на правата на човека и върховенството на закона, както и платформа за ефективен мултилатерализъм в Европа, и да защитава и потвърждава нашата собствена идентичност като независим форум за всеобхватен и инклузивен политически диалог и сътрудничество", каза Кокс.

Мая Йорданова
524 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
v

2022.01.25 | 00:20

1
tiny cock ? LOL

Добави коментар

Водещи новини