Силвио Берлускони няма да се кандидатира за президент на Италия

  • 22 януари 2022 22:15

  • 741
  • 0
Силвио Берлускони няма да се кандидатира за президент на Италия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Бившият премиер на Италия Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 обяви днес решението си да не се кандидатира за президент на републиката. Така той премахва пречката пред междупартийните преговори за издигането на единен кандидат на изборите в парламента на 24 януари, предаде Ройтерс.

Номинирането на настоящия премиер Марио Драги да заеме президентския пост е най-вероятният изход от преговорите. Но не е ясно дали широката коалиция, която го подкрепя, ще издигне кандидатурата му поради опасения, че излизането му от правителството може да доведе до нови парламентарни избори.

Марио Драги намекна за желание да стане президент на Италия

Берлускони каза, че иска Драги да остане начело на правителството до края на парламентарния мандат през 2023 г. "Реших да предприема нова стъпка по пътя на националната отговорност, като моля тези, които ме предложиха, да се откажат да споменават моето име за президентството на републиката ", се казва в комюникето на Берлускони.

Коалиция от десни партии го е помолила да се кандидатира за президент, но той едва ли ще бъде избран, защото за целта е необходима подкрепата на повече от хиляда парламентаристи и делегати на регионите при тайно гласувана, посочи Ройтерс, цитирана от БТА.

Novini.bg
741 0

Свързани новини

Водещи новини