ЕК настоява държавите в ЕС да съгласуват допълнителните изисквания за ковид сертификатите

  • 21 януари 2022 14:51

  • 438
  • 0
ЕК настоява държавите в ЕС да съгласуват допълнителните изисквания за ковид сертификатите
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия призова днес държавите от ЕС да съгласуват допълнителните мерки, които налагат на притежателите на валидни сертификати за ковид.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31498

Препоръчваме държавите да съгласуват във възможно най-голяма степен допълнителните ограничения за пътуване в ЕС и националните решения по повод сертификатите, заявиха говорители на комисията. Те отговориха на въпроси на пресконференция, свързани с решението на Франция повече да не признава удостоверенията, освен ако не са за допълнителна доза ваксина.

Проф. Аргирова: Изключително рано е да се махне зеленият сертификат

Говорителите отбелязаха, че според ЕК е редно сертификатите за ваксинираните да се признават в продължение на девет месеца от завършването на ваксинационния цикъл, когато документите се използват за пътуване между държави от ЕС. Препоръчваме пътниците с ковид сертификат да не бъдат поставяни под допълнителни ограничения, допълниха те.

Във вторник идната седмица се предвижда Съветът на ЕС по общи въпроси да обсъди обстановката с пандемията и общите мерки. Европейските министри ще разговарят за насърчаване на ваксинирането и за противодействие на дезинформацията за ваксините. Очаква се да бъдат утвърдени промени в правилата за пътуване в ЕС, ще продължи преоценката на списъка с чужди държави, с които границите остават отворени при определени условия.

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини