Кипър обмисля разширяване на мярката „тест за оставане”

  • 21 януари 2022 06:28

  • 1467
  • 0
Кипър обмисля разширяване на мярката „тест за оставане”
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Правителството на Кипър обмисля да разшири програмата за всекидневно тестване на близките контакти на заразените с Ковид-19 вместо поставянето им под задължителна самоизолация, като освен учениците обхване с нея по-широки професионални групи в цялото общество, стана ясно в четвъртък.

Ако мярката „тест за оставане” /„Test to Stay”/ работи успешно в училищата, където започва да се прилага от понеделник, възможно е тя да бъде въведена също така за медицинския персонал и силите за сигурност, съобщи здравният министър Михалис Хаджипанделас. Много вероятно е решението за това да бъде взето от Научния консултативен комитет по коронавируса следващата сряда, уточни той.

Според одобрената от правителството нова мярка „тест за оставане” неваксинираните ученици, които са близки контакти на заразени с Ковид-19, ще могат да продължат да посещават занятията, като преминават всекидневен бърз тест в продължение на 5 дни, вместо задължително да се самоизолират вкъщи.

Австрия все по-близо до задължителна Covid ваксинация

Здравните и образователните власти подчертават, че така училищата ще запазят нормалната си работа с присъствено обучение в безопасни условия. Синдикатите в образованието обаче смятат „теста за оставане” за рисков за допълнителни инфекции и в официално изявление в четвъртък призоваха кабинета да отмени решението за въвеждането му, като дори обявиха едночасова предупредителна стачка на 7 февруари.

Според кипърския здравен министър разширяването на програмата е част от дневния ред „как да се научим да живеем с коронавируса”, предаде БНР.

Теодора Александрова
1467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини