Правителството на Чехия се отказа от плановете за задължителна COVID ваксинация

  • 19 януари 2022 21:40

  • 3992
  • 1
Правителството на Чехия се отказа от плановете за задължителна COVID ваксинация
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Чешкият министър-председател Петър Фиала заяви днес, че правителството му се е отказало от плановете за задължителна ваксинация срещу COVID-19, за да не засилва разделението в обществото, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

"Правителството взе решение, че (в Чехия) няма да има задължителна ваксинация (срещу COVID-19)", каза Фиала на пресконференция. "Това не променя нашата позиция по отношение на ваксинацията. Тя несъмнено е най-добрият начин за борба с COVID-19, но не искаме да задълбочаваме разцепленията в обществото", заяви той.

Рекорд в Чехия на нови случаи на COVID-19 за 24 часа

Фиала каза, че неговото десноцентристко правителство не вижда причина да въвежда задължителна ваксинация, каквато предишните управляващи в Чехия планираха в някои сектори.

През декември предишното правителство разпореди от март 2022 г. да бъде въведена задължителна ваксинация за персонала в болниците и старческите домове, за полицаите, военните и някои други професии, както и за хората над 60-годишна възраст. Това доведе до протести.

Новото правителство отмени разпоредбата. Промяната в политиката става в момент, в който Чехия регистрира върхови равнища на заразяване с коронавирус.

Здравното министерство заяви, че вчера са регисрирани 28 469 нови случая, което е най-големият дневен брой заразявания в страната от началото на пандемията. В същото време е отчетено намаляване на хоспитализациите - вчера те са били 1635 в сравнение с 1761 предишния ден. Правителството на Фиала съкрати сроковете за карантина и изолация и нареди задължително тестване на работниците в компаниите от тази седмица.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3992 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
трета доза

2022.01.20 | 06:04

1
Свърши вече тя, омикроня ще ваксинира всички неваксани до месец-два и бездруго. Ся, ще го карат леко, 1-2% ще ритнат камбаната, 30-тина% ще останат с лека инвалидност, но на маймуните в резервата това не пречи, те се убиват по много начини. За жалост, трябва да им плащаме здравните и социални грижи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини