Полша е връхлетяна от пета коронавирусна вълна

  • 18 януари 2022 07:18

  • 1492
  • 0
Полша е връхлетяна от пета коронавирусна вълна
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Полша се бори с пета вълна на коронавирусната епидемия, каза днес министърът на здравеопазването Адам Неджелски, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Той предупреди, че разпространението на новия вариант Омикрон може да доведе до невиждан досега висок брой заразени.

Полша с близо 800 смъртни случая, свързани с COVID-19

Новите случаи в Полша редовно надхвърлят 10 хиляди на ден. Ваксинационните нива се оценяват като ниски за ЕС, а противоепидемичните ограничения не са много, отбелязва Ройтерс.

Здравният министър каза на пресконференция, че пикът на сегашната вълна се очаква да настъпи в средата на февруари, когато ще има по около 60 000 случая на ден.

За сравнение, най-високият досега брой новозаразени в Полша от началото на пандемия е бил на 1 април 2021 г. - 35 251 души. Възможно е утре новите случаи да са 20 000, заяви Неджелски.

В петък 13 от 17-те членове на Полския медицински съвет, консултативния орган към премиера по въпросите на коронавируса, подадоха оставка с аргумента, че правителството не се съобразява с научното мнение, определяйки политиката си по въпроса.

Един от оттеглилите се, доктор Константи Шулджински, заяви днес пред телевизия Те Фау Ен 24, че в страните, въвели по-строги мерки, смъртността е по-ниска, отколкото в Полша, и че петата вълна ще постави под невероятно напрежение здравната система. Влизаме в петата вълна напълно неподготвени, предупреди той и каза, че високата смъртност от вируса в Полша се дължи не само на малкия процент ваксинирани, но и на факта, че националната здравна система е остаряла.

В страната с население от 38 милиона души са регистрирани общо 4, 32 милиона случая на коронавирус. 102 309 от заразените са починали.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1492 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини