Над 1000 души участваха в организиран от крайнодясно движение протест срещу ваксините в Будапеща

  • 16 януари 2022 20:42

  • 4752
  • 0
Над 1000 души участваха в организиран от крайнодясно движение протест срещу ваксините в Будапеща
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Над 1000 души участваха в организиран от крайнодясното движение "Наша родина" протест в Будапеща срещу ваксините, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31492

"Ваксините не трябва да са задължителни! Не толерираме изнудването", гласеше лозунгът на събитието. Участници в него носеха плакати, на които пишеше: "Аз съм неваксиниран, а не престъпник" и "Стига с Ковид-диктатурата".

Засега унгарското националистическо правителство направи ваксинацията срещу Ковид-19 задължителна само за учителите и здравните работници.

Унгария е регистрирала 40 327 смъртни случая вследствие на Ковид-19 при население от 10 милиона души. Ваксинираните са малко над 60 на сто, тоест под равнищата в Западна Европа.

Малко над 6 милиона унгарци са изцяло ваксинирани, а 3,3 милиона са получили и бустерни дози. Броят на заразените обаче нарасна тази седмица поради варианта Омикрон, но не бяха въведени сериозни ограничения. Правителството вече предлага и четвърта доза след консултация с лекар и шест месеца след третата.

Движението "Наша родина", образувано от бивши членове на някога крайнодясната формация "Йоббик", в миналото се е обединявало с ултрарадикални групи. Според публикувано през ноември проучване то има подкрепа от 3 на сто. Това е под прага от 5 на сто, необходим за влизане в парламента на изборите през април. Управляващата партия "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз" има подкрепа от 38 на сто, а съюзът на опозицията - 39 на сто, което значи, че предизборната борба ще бъде изключително оспорвана, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Протести в Нидерландия срещу противоепидемичните мерки

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
4752 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини