Реакции във Великобритания на скандалите около премиера Джонсън

  • 16 януари 2022 15:44

  • 1530
  • 1
Реакции във Великобритания на скандалите около премиера Джонсън
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Поредицата скандали, в които бе замесен в последно време британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, продължават да предизвикват реакции в страната и днес.

Председателят на управляващата Консервативна партия Оливър Даундън подкрепи Джонсън, но го призова да вземи мерки срещу културата, довела до партита в неговата канцелария по време на локдауни, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Ние трябва да установим фактите, след което министър-председателят да отговори ефективно и да се заеме с културата на "Даунинг стрийт" 10, довела до тези нарушения на противоепидемичните мерки, каза Даундън пред телевизия Скай нюз.

В. "Сънди таймс" пише днес, че Джонсън се готви да обяви редица мерки, като забрана на алкохола в своята канцелария, както и да уволни няколко свои сътрудници.

Друго британско издание - "Телеграф", пък публикува на първа страница снимка, на която съпругата на премиера Кари Джонсън прегръща своя приятелка на празненство през септември 2020 г. - явно нарушение на тогавашните противоепидемични мерки.

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър обвини Джонсън, че е нарушил закона и е излъгал за това.

"Мисля, че (премиерът) наруши закона. Мисля, че след това той излъга за това какво се е случило", коментира пред Би Би Си лидерът на основната опозиционна сила във Великобритания.

В петък в. "Мирър" обяви, че персоналът на резиденцията на Джонсън си е организирал по време на локдауните събирания, наричани "петъци за вино". Самият министър-председател редовно е ставал свидетел на сбирките и е насърчавал служителите "да изпускат парата".

Новите разкрития дойдоха на фона на воденото разследване за поредица неуместни партита на "Даунинг стрийт" 10, за които министър-председателят се извини тази седмица. Според социологическо проучване опозиционната Лейбъристка партия води с 10 процента пред управляващите консерватори - най-голямата й преднина в анкета от 2013 година.

В. "Телеграф" твърди, че на фона на скандалите, британският премиер се готви да отмени резервния план за налагане на ограничения в Англия на фона на разпространението на новия, силно заразен коронавирусен вариант Омикрон, въпреки предупрежденията на учени, че това би било преждевременно.

Друго британско издание - "Сънди експрес", дори пише, че Джонсън ще отмени всички ограничителни мерки, включително задължителното носене на маска и дистанционната работа, когато е възможна.
Оливър Даундън отказа да потвърди днес тези медийни публикации. "Много се надявам и съм оптимист, но ще изчакаме (съответните) данни. . . преди да вземем окончателно решение", каза председателят на

Консервативната партия пред телевизия Скай нюз. Той все пак добави, че вижда "окуражителни знаци".

Развитието на епидемичната обстановка изглежда идва на помощ на Джонсън. Вчера във Великобритания бяха отчетени близо 82 хиляди нови случая на коронавирус - над два пъти по-малко, отколкото в пика на предизвиканата от Омикрон вълна в началото на януари. Новият коронавирусен вариант, както изглежда, е по-заразен, но води до по-малко случаи на тежко разболяване, отбелязва БТА.

Пореден скандал около Борис Джонсън

Константин Тодоров
1530 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Император Йода

2022.01.16 | 17:16

1
Борис Джонсън танцува с Дарт Вейдър. youtube.com/watch?v=TOdz2CUzVr0

Добави коментар

Водещи новини