Канцеларията на Борис Джонсън се извини на Бъкингамския дворец за парти в навечерието на погребението на принц Филип

  • 14 януари 2022 16:40

  • 818
  • 0
Канцеларията на Борис Джонсън се извини на Бъкингамския дворец за парти в навечерието на погребението на принц Филип
© Пресцентър Президентство

Канцеларията на британския министър-председател Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е се извини на кралското семейство за провеждането на парти на "Даунинг стрийт" 10 през април миналата година в навечерието на погребението на принц Филип, предадоха световните агенции.

Празненството, организирано за изпращане на оттеглящия се от поста си говорител на премиерския екип Джеймс Слак, е поредното събиране на "Даунинг стрийт" 10, което буди подозрения в нарушаване на закона. По-рано тази седмица седмица британският премиер се извини за това, че през май 2020 г., докато страната беше в строг локдаун, е присъствал на събиране в градината на "Даунинг стрийт".

Борис Джонсън се извини, че е присъствал на парти по време на локдауна

Говорителят на Джонсън, Джейми Дейвис, каза днес, че по време на прощалното парти в чест на Слак министър-председателят е бил в провинциалната си резиденция "Чекърс".

Правителството признава, че празненството е предизвикало "голям обществен гняв" и канцеларията на премиера поднесе извиненията си на Бъкингамския дворец, съобщи Дейвис. "Много е жалко", добави той, "че партито се състоя в ден на национален траур".

Този факт предизвика много реакции във Великобритания. След нощ, прекарана от служителите на "Даунинг стрийт" в пиене и танци, на следващия ден в замъка Уиндзор овдовялата кралица Елизабет Втора седна сама на първия ред в църквата, в която се проведе службата за погребението на съпруга й принц Филип. Поведението на кралицата бе възприето като символ на строгостта на ограниченията срещу разпространението на коронавируса в Обединеното кралство, отбелязва АП.

На британския премиер може да не му се наложи да се изправи пред избирателите до следващите редовни парламентарни избори през 2024 г. Чуват се обаче мнения, че управляващата Консервативна партия трябва да се опита да го отстрани по-рано, ако прецени, че той е станал вреден за нея, отбелязва още АП.

 

 

 

Константин Тодоров
818 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини