Унгария ще предложи на гражданите си четвърта доза ваксина срещу COVID-19

  • 13 януари 2022 15:56

  • 305
  • 2
Унгария ще предложи на гражданите си четвърта доза ваксина срещу COVID-19
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Унгария ще предостави на желаещите възможността да си поставят четвърта доза ваксина срещу коронавирус, след като се консултират с лекар, предаде Ройтерс, цитирайки Гергей Гуяш, началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31734

Централноевропейската страна с население от 10 милиона очаква през идните седмици случаите на коронавирус значително да се увеличат заради бързото разпространение на варианта Омикрон.

"Всеки може да получи четвърта доза ваксина срещу COVID-19 въз основа на консултация с лекар, а правителственото решение за това ще бъде публикувано тази седмица", каза Гуяш пред журналисти.

Европейската агенция по лекарствата изрази съмнения в необходимостта от четвърта доза и каза, че няма данни, че това е необходимо. Чили и Израел вече започнаха кампании по ваксинация с четвърта доза.

Гуяш каза, че броят на новите инфекции на дневна база вероятно ще достигне до най-високото си ниво за целия период на пандемията, но добави, че правителството не очаква увеличаване на хоспитализациите и смъртните случаи.

В Унгария на практика не са наложени никакви ограничения и училищата работят нормално. Носенето на маски е задължително в закрити пространства и в градския транспорт. Броят на новите инфекции в страната днес скочи на 9216, като вчера те бяха 7883. Настанените в болници обаче са намалели.

Унгарското правителство освен това реши да намали срока на карантиниране от 10 на 7 дни, съобщи Гуяш и допълни, че за хората с негативен тест за коронавирус карантината може да отпадне след петия ден.

В Унгария малко над 6 милиона души са получили поне две дози ваксина срещу коронавирус. Бустерна доза имат 3,3 милиона. Нивото на ваксинация в страната обаче все още изостава от повечето държави в Западна Европа.

60% от пълнолетното население на Черна гора е напълно ваксинирано срещу COVID-19

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
305 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.13 | 17:14

2
след 10 тата и ние може ,но НА ДА ЛИ

2022.01.13 | 16:49

1
Е то това е щото първите три много им помогнаха,а може да са се пристрастили вече.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини