Висши фигури в Консервативната партия поискаха оставката на Борис Джонсън

  • 13 януари 2022 07:39

  • 714
  • 1
Висши фигури в Консервативната партия поискаха оставката на Борис Джонсън
© Getty Images

Висши фигури в Консервативната партия на премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е го призоваха да подаде оставка след признанието му, че е присъствал на градинското парти на "Даунинг стрийт" през май 2020 година по време на строг локдаун, предаде БНР. 

След известно мълчание Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е се извини в парламента с думите, че разбира недоволството на хората от случилото се. Той обаче заяви, че тогава е останал с убеждението, че става дума за работна среща и че не са били нарушени правилата на локдауна. 

Опозицията обаче нарече "нелепи и глупави оправданията и му поиска оставката. Членове на кабинета, сред които вицепремиерът и министър на правосъдието Доминик Рааб, застанаха зад премиера. Други тори обаче смятат, че Джонсън трябва да слезе от поста. 

Лидерът на шотландските консерватори Дъглас Рос каза, че е имал труден разговор с премиера след като той се извини. Рос допълни, че ще пише до "Комитет 1922", който организира изборите за лидер на партията, за да заяви недоверието си към премиера.

Борис Джонсън се извини, че е присъствал на парти по време на локдауна

 "Той е премиерът, негово е правителството, което въвежда правилата и той трябва да носи отговорност за действията си", каза Рос. 

Ако 54 депутати на Консервативната партия изпратят такива писма до "Комитет 1922" трябва да се гласува вот на недоверие в премиера. 

Министрите призоваха първо два се изчака воденото разследване дали за нарушени правилата от висш държавен служител по обвиненията за събирания на "Даунинг стрийт" в условия на локдаун. Но друг депутат консерватор Уилям Раг, председател на парламентарната комисия за обществена администрация и конституционни дела, заяви, че позицията на премиера е "незащитима" и че не е правилно бъдещето на министър-председателя и това кой управлява страната да се решава от разследване на държавен служител.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
714 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2022.01.13 | 08:19

1
Англо-дрисни! Турчин ви е премиера!

Добави коментар

Водещи новини