Дания ще предлага ваксинация с четвърта доза и ще разхлаби ограниченията

  • 13 януари 2022 06:28

  • 657
  • 2
Дания ще предлага ваксинация с четвърта доза и ще разхлаби ограниченията
© Getty Images/Guliver (архив)

Дания ще предлага ваксинация с четвърта доза на най-уязвимите си граждани на фона на рекордния брой на заразените с варианта Омикрон, съобщи Ройтерс, цитирайки министъра на здравеопазването.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 600

Решението е взето в момент, когато законодателите се съгласиха да разхлабят в края на тази седмица антиковидните ограничения, след като нивата на хоспитализации и смъртност се стабилизираха въпреки рязкото увеличаване на случаите.

Дания въвежда нови ограничения за влизане в страната от 27 декември

"Колкото по-широкоразпространена в обществото е инфекцията, толкова по-голям е рискът, че тя ще достигне до най-уязвимите", каза здравният министър Магнус Хойнике. "Сега отваряме нова глава, а именно - решението да предложим четвърта доза на най-уязвимите граждани", каза той пред репортери.

Лекарственият регулатор на ЕС изрази съмнение в необходимостта от четвърта доза ваксина срещу ковид и каза, че няма данни в подкрепа на този подход, защото все още няма достатъчно информация за бързо разпространяващия се вариант Омикрон. Унгария съобщи, че обмисля дали да предлага ваксинация с четвърта доза. Чили и Израел вече започнаха кампаниите си за поставяне на такава доза.

В средата на декември в Дания имаше скок в броя на случаите на новозаразени и бяха въведени нови ограничения. Но въпреки че дневните нива на новозаразените остават високи - над 20 000 на ден, хоспитализациите и смъртността се стабилизираха на нива, по-ниски от преди година.

"Ние сме в по-добра позиция, отколкото очаквахме и се опасявахме", каза началникът на Датската здравна агенция.

Законодателите се съгласиха отново да отворят театрите, кината, музеите, развлекателните паркове и ботаническите градини и да позволят присъствието на ограничен брой зрители на спортни прояви на закрито и открито. Подкрепата за ваксинационната кампания срещу КОВИД-19 в Дания е висока. Четири от всеки пет души са ваксинирани с две дози, а малко повече от половината от населението е и с подсилваща доза.

Кампанията за слагане на четвърта доза ще обхване най-уязвимите граждани на страната по-късно тази седмица. Здравните власти обмислят и дали да предложат четвърта доза на по-възрастните и на обитателите на старческите домове.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 600
Радина Лазарова
657 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Аз

2022.01.13 | 08:13

2
Четвърта, пета, десета. До кога? Ваксините е явно, че не допринасят за намалянето на заразените. Факт.
Новини.бг - медиен клозет

2022.01.13 | 07:58

1
Полуграмотен шизофреник измисля новините тук. Тая мутренска ку.рва пуска позиви в кутиите на софиянци с цинизми за Радев и новата власт.

Добави коментар

Водещи новини