Швеция и Унгария с мерки в помощ на домакинствата

  • 12 януари 2022 21:34

  • 866
  • 1
Швеция и Унгария с мерки в помощ на домакинствата
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Швеция обяви днес, че заделя около 6 млрд. крони (661 млн. долара) за временна схема за подпомагане на домакинствата в страната, засегнати от повишаването на сметките за ток тази зима, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Домакинствата, потребяващи над 2000 киловатчаса електроенергия месечно, ще могат да получат компенсация от около 2000 крони (220 долара) на месец за периода декември-февруари. Мярката може да обхване около 1,8 милиона домакинства, посочи правителството.

Очаква се еднопартийното правителство на малцинството на социалдемократите да получи в парламента необходимата подкрепа за плана.

Собствениците на домове в Швеция вече започнаха да прилагат различни стратегии, за да понижат потреблението си като намаляване на отоплението, затваряне за ползване на отделни стаи, преминаване към на други източници на отопление като печки на дърва.

Цените на тока в Швеция скочиха, след като студеното време доведе до повишаване на търсенето, а цените на газа в Европа продължават да растат.

Според данни на регулатора на шведския енергиен пазар разходите за ток за среден апартамент в южната половина на страната, където живее по-голямата част от населението, са скочили с 266 процента на годишна основа през декември. Разходите за средна къща, отоплявана с електроенергия, са нараснали още повече - с 361 процента за същия период.

Скоро цената на тока ще се нормализира

Съседна Норвегия обяви миналия месец план за подпомагане на домакинства, потребяващи до 5000 киловатчаса месечно, което ще струва на хазната около 2 млрд. крони (567 млн. долара).

Същевременно днес Унгария обяви, че въвежда намаления на цените на шест основни хранителни продукта като брашно и захар от 1 февруари. Мярката, поредната за борба с нарастващата инфлация, бе представена от премиера Виктор Орбан, информира Ройтерс.

Орбан, който ще бъде изправен пред тежка битка за преизбирането си на 3 април, каза, че цената на брашното, захарта, слънчогледовото олио, млякото, свинското и пилешкото месо трябва да се върне на нивата от средата на октомври.

През ноември инфлацията в Унгария достигна 15-годишен максимум от 7,4 процента годишно, тласкана нагоре най-вече от поскъпването на енергията в Европа, припомня Франс прес. През есента правителството вече реши да наложи ценови лимит за горивата, така че на бензиностанциите цените да не надвишават 480 форинта (1,35 евро) за литър.

Константин Тодоров
866 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.13 | 03:51

1
Унгарците да си купят печки които работят с брашно и захар и ще изкарат зимата, правителството им е помислило добре :)

Добави коментар

Водещи новини