Шолц устоя на критиките в парламента заради планираната задължителна ваксинация

  • 12 януари 2022 20:39

  • 2116
  • 3
Шолц устоя на критиките в парламента заради планираната задължителна ваксинация
© Getty Images/Guliver
Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц днес за първи път бе активно атакуван по време на заседание на Бундестага, предаде ДПА, цитирана от БТА. Депутатите от опозицията настояваха да даде повече подробности как и кога коалиционното му правителство възнамерява да въведе предизвикващата полемики задължителна ваксинация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30053

Шолц пое поста канцлер в началото на декември начело на трипартийна коалиция, съставена от неговата Германска социалдемократическа партия (ГСДП), "Зелените" и либералната Свободна демократическа партия.

Консерваторите, които сега са в опозиция след повече от десетилетие на власт, се възползваха от парламентарния контрол, за да обвинят правителството, че отказва да очертае ясен път за въвеждането на задължителната ваксинация.

Торстен Фрай от Християндемократическия съюз попита защо по време на една от "най-големите кризи" в историята на страната правителството на Шолц не внася собствен законопроект. Шолц смята да внесе закона за свободно гласуване в парламента, а не с решение на кабинета, последвано от гласуване по партийна линия. Според опозицията този подход е признак за липса на лидерство.

Канцлерът заяви, че е важно по този въпрос всеки законодател сам да определи своята позиция. "Във всеки случай аз смятам, че задължителната ваксинация е необходима и активно ще се застъпвам за нея", каза той. Според него тя трябва да важи за всички пълнолетни.

Германският здравен министър подчерта нуждата от задължителна ваксинация

Встъпителната реч на Шолц беше прекъсната само няколко секунди след началото си от депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", които издигнаха плакати, на които пишеше: "Свобода, не разделение", имайки предвид, че ограниченията за справяне с коронавируса разделят германското общество.

Малко преди това "Алтернатива за Германия" не успя да събере достатъчно гласове, за да попречи на приемането на разпоредба, че достъп до пленарната зала за участие в дебатите ще имат само инжектираните с подсилваща доза или депутатите с две дози, представили и отрицателен тест за ковид. Всички други партии в парламента гласуваха "за" това правило.

Не е ясен графикът за планираното задължително ваксиниране, тъй като партиите все още спорят как точно то да бъде въведено. Първоначално Шолц предвиждаше решение за задължителна ваксинация да бъде взето в Бундестага преди началото на февруари или март. сега обаче това изглежда малко вероятно, като се има предвид, че свободните демократи, които са част от управляващата коалиция, са скептично настроени по въпроса.

Вчера председателят на парламентарната група на социалдемократите Ролф Мюцених заяви, че партията му, която е най-големият партньор в управляващата тройна коалиция, ще представи до края на месеца първия си проект за задължителна ваксинация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30053

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
2116 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.13 | 07:19

3
Пионките на здравният фашизъм още не знаят че те ще платят цената а не тяхните шефове
за над 1 година

2022.01.13 | 02:27

2
вапцане от старта, хората не се чувстват застрашени въпреки 24/7 пропагандата по телевизии... ама тея ще ги вапцат задължително, а после и нас... това, ако е нормално трябва да си изключително тъп

2022.01.12 | 22:20

1
Фашизъм в действие.

Добави коментар

Водещи новини