Европейският парламент ще избере новия си председател на 18 януари

  • 11 януари 2022 17:36

  • 2629
  • 1
Европейският парламент ще избере новия си председател на 18 януари
© Getty (архив)

Европейският парламент ще избере на 18 януари следващия председател на институцията.

 Това се посочва в съобщение на ЕП по повод кончината на досегашния председател Давид СасолиДавид Сасоли63-годишният италианец Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Той е бивш, предаде БТА.

Уточнява се, че до избора ЕП ще бъде ръководен от досегашния си първи заместник-председател Роберта Мецола (Малта, Европейска народна партия - ЕНП). Очаква се Мецола да бъде избрана за ръководител на институцията до края на законодателния мандат през 2024 година.

По силата на споразумението между парламентарните политически сили, председателите на ЕП се избират с мандат, равен на половината от мандата на евродепутатите. Така за един законодателен мандат ЕП се ръководи последователно от двама председатели, излъчени от първите две по численост парламентарни групи.

Сасоли, евродепутат от групата на Социалистите и демократите, бе избран на 3 юли 2019 г. и мандатът му завършваше този месец. ЕП отбелязва, че предстоящият избор на председател не е пряка последица от неговата неочаквана кончина.

Почина председателят на ЕП Давид Сасоли

В съобщението се допълва, че евродепутатите ще отдадат почит към Сасоли идния понеделник при откриването на първата за годината пленарна сесия в Страсбург. Поклонението пред покойния председател на ЕП е насрочено за четвъртък в Рим, а погребението ще бъде на следващия ден.

 

Валери Зайцев
2629 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дам

2022.01.11 | 18:10

1
и сега тая рас истка, която м рази бъ лгарите ще ни води?

Добави коментар

Водещи новини