Германия изостава сериозно от климатичните си цели

  • 11 януари 2022 15:08

  • 1459
  • 0
Германия изостава сериозно от климатичните си цели
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германия е изправена пред гигантска задача да постигне целите за опазване на климата, които си е поставила, каза във вторник министърът на климата Роберт Хабек, разкривайки доклад, който показва, че страната рискува да пропусне целите за вредните емисии за 2030 г., съобщава Ройтерс.

За да постигне целта си за намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO2) до 65% от нивата от 1990 г. до началото на следващото десетилетие, страната ще трябва да намали потреблението на енергия с 20-25%, се казва в доклада на министерството.

Според Роберт Хабек Германия е "много изостанала" от целите си за климата за 2021 г. Страната планира да намали емисиите на въглероден диоксид, но вместо това те са се увеличили с 4%, каза той и добави че до 2030 г. емисиите ще намалеят само с 50% в сравнение с целите за 65 на сто..

Един от лидерите на Зелената партия настоя, че Германия трябва да бъде "по-ефективна и по-бърза" и "три пъти по-добра във всички области", за да компенсира закъсненията.

Германският здравен министър подчерта нуждата от задължителна ваксинация

"Задачата е голяма. Гигантска е", каза Хабек на пресконференция и допълни: "Успяхме да намалим емисиите с 15 милиона тона през периода 2010-2020 г., а от 2022 до 2030 г. трябва да ги намалим средно с 40 милиона тона годишно".

Хабек заяви, че нов пакет за защита на климата ще влезе в сила през 2023 г., увеличавайки използването на вятърна и слънчева енергия, както и водородни технологии. Промените ще позволят на Германия да стане климатично неутрална до 2045 г., прогнозира той.

Политиката в областта на климата е една от най-наблюдаваните области за новото коалиционно правителство в Германия, тъй като най-голямата европейска икономика се премества към постигане на въглеродна неутралност, информира БНР.

Теодора Александрова
1459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини