Четвъртото правителство на Марк Рюте положи клетва 10 месеца след изборите

  • 10 януари 2022 15:11

  • 816
  • 0
Четвъртото правителство на Марк Рюте положи клетва 10 месеца след изборите
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Четвъртото правителство на премиера на Нидерландия Марк Рюте днес положи клетва след рекордните 299 дни преговори след последните избори и една година след като предишният кабинет беше принуден да подаде оставка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Новата коалиция обеща щедри разходи за устойчива енергия, жилища, грижи за децата и образование, но първо ще трябва да се справи със здравната криза, тъй като вариантът Oмикрон е довел до рекордни нива на коронавирусните инфекции. Правителството ще трябва да реши до петък локдаунът, въведен от средата на декември, може да бъде облекчен въпреки вълната от нови случаи на коронавирус.

Въпреки че коалицията се състои от същите четири партии, които управляват от 2017 г., бяха им необходими почти 10 месеца, за да решат отново да управляват заедно след изборите от 17 март 2020 г., които не излъчиха категоричен победител.

За първи път в нидерландската политическа история половината от министрите в кабинета са жени. Министър на здравеопазването и спорта става Ернст Кайперс, лекар, който навлиза в политиката, след като е заемал високи постове в здравеопазването, включително като ръководител на национална организация, която улеснява разпределянето на пациенти между болниците в условията на пандемия.

Миналия месец партиите от управлящата коалиция най-накрая се споразумяха по правителствената програма, в която те загърбиха годините на строги икономии, приемайки планове за разходи, подхранвани от ултраниските лихвени проценти. В програмата си новото правителство очерта планове за намаляване на данъците, предлагане на почти безплатни грижи за децата на работещите родители, връщане на стипендиите за студентите и план за изграждане на около 100 000 нови жилища всяка година, посочва Асошиейтед прес.

Тези инвестиции ще трябва да спечелят до голяма степен скептично настроената общественост.

Нидерландският премиер: Допуснахме грешки при борбата с COVID-19

 

Проучванията на общественото мнение показват, че след година на политически боричкания и според някои колеблива политика по отношение на коронавируса доверието в Рюте като премиер и в политиката като цяло е паднало до нови ниски нива.

През последните месеци някои антиправителствени демонстрации прераснаха в насилие, а няколко министри съобщиха, че са получавали смъртни заплахи. Миналата седмица мъж, носещ горяща факла, беше арестуван в дома на Сигрид Каах, бъдещия министър на финансите.

Виктор Орбан от Унгария са най-дълго управляващите политици в Рюте, който беше назначен за премиер през 2010 г., и Европейския съюз. През август Рюте е напът да стане най-дългогодишния министър-председател в историята на Нидерландия.

Константин Тодоров
816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини