Щайнмайер се доближи до втори мандат като президент на Германия

  • 04 януари 2022 13:03

  • 1065
  • 0
Щайнмайер се доближи до втори мандат като президент на Германия
© Getty Images

Президентът на Германия Франк-Валкер Щайнмайер е на път да бъде избран за втори 5-годишен мандат, след като днес получи подкрепата на Зелените, предаде АФП.

Социалдемократът Щайнмайер, който пое президентския пост през 2017 г., каза миналата година, че вероятно ще се кандидатира за втори мандат при избора на президент на 13 февруари. Зелените, които са част от новата управляваща трипартийна коалиция със социалдемократите и либералите от Свободната демократична партия, обявиха днес, че ще препоръчат на депутатите си да гласуват за него.

Щайнмайер е „много добър и високо уважаван федерален президент, служил много добре на нашата страна през първия си мандат“, се посочва в изявлението на партията. Либералната Свободна демократична партия също каза, че ще го подкрепи.

Ангела Меркел официално предаде канцлерския пост на Олаф Шолц

Президентът на Германия няма големи правомощия, ролята му е по-скоро представителна, като допълва канцлера, който в момента също е социалдемократ – Олаф Шолц, отбелязва АФП.

Щайнмайер, който на 5 януари ще навърши 66 години, е сред политиците, ползващи се с най-голямо доверие в Германия. Той е бил шеф на кабинета на бившия канцлер Герхард Шрьодер (1999-2005 г.), както и външен министър в периода 2005-2009 г. и 2013-2017 г. Президентът на Германия има право на максимум два мандата. Ако бъде преизбран, Щайнмайер ще е четвъртият на този пост с два мандата, информира БНР.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1065 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини