Литва върна близо сто незаконни мигранти в Ирак

  • 03 януари 2022 19:22

  • 867
  • 5
Литва върна близо сто незаконни мигранти в Ирак
© Getty (архив)

Близо сто незаконни мигранти бяха върнати със самолет от литовската столица Вилнюс в Ирак през уикенда, предаде ДПА, като се позова на изявление от днес на литовското вътрешно министерство.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 597

С полета до Багдад и до Ербил, в Северен Ирак, бяха върнати 98 иракчани, които незаконно са проникнали на територията на Литва през границата й с Беларус, заяви министерството, като уточни, че това е бил първият по рода си подобен чартърен полет.

Литовското министерство подчерта, че иракчаните са дали съгласието си да бъдат репатрирани в родината си.

Литовската вътрешна министърка Агне Билотайте заяви пред местни медии, че репатрирането на иракчаните е "историческо събитие", а външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис благодари на Европейския съюз и на Ирак за съдействието им по време на решаването на бежанската криза в Беларус.

През последните месеци хиляди мигранти, най-вече произхождащи от Близкия изток, се опитаха да проникнат на територията на страни членки на ЕС като Полша, Литва и Латвия през границите им с Беларус, отбелязва ДПА.

Полша съобщи за бунт в център за мигранти

Европейският съюз обвини лидера на Беларус Александър Лукашенко в организирането на хибридна атака срещу ЕС, изразяваща се в умишленото транспортиране на мигранти по протежението на границите на Беларус със страни членки на блока.

 

Валери Зайцев
867 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
в

2022.01.04 | 08:51

5
в ирак е демокрация. американците им я донесоха. защо бягат от там????
Kali

2022.01.04 | 08:31

4
Евала! Да се учат италианците,че те от криворазбрано добродушие, превърнаха прекрасната си страна в разграден двор за всякаква сган...

2022.01.04 | 01:17

3
Как се зарадвах. Какъв прогрес обаче, ако се иска съгласието на нелегалните нашественици да бъдат върнати по родните им места!?!?!? И колко побира един самолет? Нашествениците са стотици хиляди в Европа. Дори милион и повече. Най-рентабилно е няколко много дълги товарни влакови композиции. На които не им харесва, да си купят билета за влак, самолет или да се върнат с кола. Може и с гумените им лодки.
Мери

2022.01.03 | 20:39

2
Браво. Така се прави. Връщат се всички, които стъпят в ЕС.

2022.01.03 | 20:36

1
Ами ще ги връща,то за литовците няма работа ,само тея липсват

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини