Швейцария облекчава легалната промяна на пола от 1 януари

  • 26 декември 2021 14:56

  • 854
  • 4
Швейцария облекчава легалната промяна на  пола от 1 януари
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Хората в Швейцария ще могат законно да променят пола си чрез посещение в гражданския регистър от 1 януари, което поставя страната в челните редици на движението за самоопределяне на пола в Европа, съобщи Ройтерс.

Швейцария се присъединява към Ирландия, Белгия, Португалия и Норвегия като една от малкото страни на континента, които позволяват на хората законно да сменят пола си без хормонална терапия, медицинска диагноза, допълнителни оценки или бюрократични стъпки.

Съгласно новите правила, включени в гражданския кодекс на Швейцария, всеки, който е навършил 16 години и не е под законно попечителство, ще може да промени своя пол и име чрез самостоятелно деклариране в офис на гражданския регистър. По-младите хора и тези, които са под закрила на пълнолетни лица, ще се нуждаят от съгласието на настойника си.

Това бележи промяна в сравнение с настоящия набор от регионални стандарти в Швейцария, които често изискват удостоверение от медицински специалист, потвърждаващо транссексуалната идентичност на лицето.

Някои кантони - полуавтономни региони във федерална Швейцария - също така изискват лицето да се подложи на хормонално лечение или анатомичен преход, за да може законно да промени пола си, а за промяна на името може да се изисква доказателство, че новото име вече е било неофициално използвано в продължение на няколко години.

Швейцария през септември гласува за узаконяване на гражданските бракове и правото на осиновяване на деца за еднополовите двойки, една от последните държави в Западна Европа, които направиха това.

Швейцария разрешава еднополовите бракове от 1 юли

С новите правила за смяна на пола Швейцария се присъединява към само две други държави по света, които се стремят да отделят избора на пол от медицински процедури.

През юни Испания одобри проектозакон, позволяващ на всеки над 14-годишна възраст да смени пола си законно без медицинска диагноза или хормонална терапия. Германия през 2018 г. стана първото европейско правителство, което въведе възможност за трети пол, но през юни 2021 г. отхвърли два законопроекта, целящи въвеждането на самоопределяне на пол

Валери Зайцев
854 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.12.26 | 19:46

3
Отвратително!Вместо да ги лекуват в психото

2021.12.26 | 21:05

4
Там има място за те6е.
Майтапчи Йово

2021.12.26 | 17:24

1
Това им е явно най-големия проблем на тези, които между другото... отдавна не са... швейцарците от едно време:)))!
Пхахаха

2021.12.26 | 19:11

2
Боклук, ти колко "швейцарци от едно време" познаваш в миризливото си село, че имаш мнение по въпроса :)

Добави коментар

Водещи новини