Марио Драги намекна за желание да стане президент на Италия

  • 22 декември 2021 13:50

  • 215
  • 0
Марио Драги намекна за  желание да стане президент на Италия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Италия Марио Драги заяви днес, че неговото правителство е свършило голяма част от работата си, и намекна, че иска да стане президент на страната, когато постът се оваканти догодина, предаде Ройтерс.

На въпрос дали за него е важно да остане министър-председател до края на мандат на сегашния парламент през 2023 г. той каза пред репортери: "Създадохме условия работата да продължи независимо от това кой е тук", като отбеляза прилагането на плана на ЕС за възстановяване. "Моята лична съдба не е толкова важна. Аз съм, ако щете, един дядо в служба на институциите", добави той.

Италианският премиер не смята, че ЕС ще се върне към строгите ограничения за бюджетния дефицит

Така Драги даде знак, че би станал държавен глава, отбеляза Ройтерс.

През януари догодина италианският парламент трябва да избере нов президент и бившият президент на Европейската централна банка според букмейкърите е фаворит да наследи на поста на Серджо Матарела. Настоящият държавен глава е заявил, че не иска втори седемгодишен мандат.

Серджо Матарела

През последните години президентите на Италия играят все по-важна роля, тъй като многократно се е налагало да се намесват за излизане от патови ситуации след избори или за преодоляване на коалиционни кризи, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Валери Зайцев
215 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини