Хиляди протестираха в Испания в защита на първичната медицинска помощ

  • 13 декември 2021 10:37

  • 2060
  • 0
Хиляди протестираха в Испания в защита на първичната медицинска помощ
© Getty images

Хиляди хора взеха участие в митинги в защита на първичната медицинска помощ в Мадрид, Валенсия, Аликанте, Сарагоса, Овиедо и още няколко града в Испания в неделя, предаде БНР. Към тях се присъединиха представители на над 110 различни организации, които протестираха срещу влошаването на качеството на първичната грижа за пациента и липсата на ресурси за преодоляване на кризата в този сектор на здравеопазването

Под разпънат плакат с надпис „Спасете първичната помощ“ бе прочетено изявление, в което се подчерта "непоносимото влошаване" на тази услуга, особено в региона на Мадрид. Протестиращите искат поне 7,2% от БВП да отиват за здравеопазване, като 25% от тези пари да бъдат отпуснати за първична помощ. Само така, според тях "болниците ще могат да работят и пациентите ще се лекуват правилно". 

Испания на прага на шеста вълна на пандемията

Подчертан бе и проблемът с липсата на достатъчно подготвени кадри, както и трудната достъпност на първичната помощ за част от населението на Испания. Те настояват затворените здравни центрове в по-малките населени места да бъдат отворени отново, а в Мадрид да бъдат възстановени закритите спешни служби. 

„Ако първичната помощ, която е в основата на здравната система, не работи, правото на достъп до здравни услуги ще престане да бъде ефективно“ се казва в изявлението на браншовите организации. 

Те искат да се възстановят консултациите лице в лице, независимо от пандемията, за да се избегнат дългите списъци от чакащи за прегледи. "Приоритетната инвестиция е здравната инвестиция", категорични са протестиращите.

Теодора Александрова
2060 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини