Милош Земан отхвърли номинирания за външен министър в новото правителство

  • 10 декември 2021 20:47

  • 924
  • 0
Милош Земан отхвърли номинирания за външен министър в новото правителство
© gettyimages

Чешкият президент Милош Земан заяви днес, че отхвърля номинирания за външен министър в новото правителство заради резервите на кандидата към Израел и към сътрудничеството с другите членове на централноевропейски съюз, съобщава БТА.

В свое изявление Земан посочва, че е готов да назначи останалите предложени за министри, но отхвърлянето на предложението за външен министър създава предпоставки за юридически спор с новия министър-председател Петър Фиала, лидер на дясноцентристката Гражданска демократическа партия.

Президентът на Чехия, който е с коронавирус, се срещна с кандидати за министри

Фиала подкрепи номинирането на Ян Липавски от либералната Партия на пиратите, която е част от коалицията на Фиала, спечелила изборите през октомври. Земан, който съгласно конституцията не е ръководител на изпълнителната власт, но често оказва натиск върху кабинетите, заяви, че Липавски не е достатъчно квалифициран. Президентът добави, че отхвърля "дистанцираната" позиция на Липавски по отношение на Израел и по отношение на централноевропейската Вишеградска група, чиито членове Полша и Унгария са в конфликт с европейските партньори по отношение на върховенството на закона.

Чешката република има силни връзки с Израел и коалицията на Фиала обеща да запази тази линия. Липавски подписа писмо заедно с над 400 други законодатели от Европа през февруари в знак на протест срещу израелското разширяването на селищата на Западния бряг. Той се обяви и срещу преместването на чешкото посолство от Тел Авив в Ерусалим, което е една от целите на Земан, която би поставила чехите редом със Съединените щати в решение, породило критика от страна на международната общност. Засега чехите са открили дипломатически офис в Ерусалим.

Партията на пиратите критикуваше партньора във Вишеградската група Унгария за това, което партийният й шеф нарече "авторитарни тенденции". Партията също така критикува и афинитета на Земан към Китай и Русия, въпреки че Земан не говори за това в становището си относно отхвърлянето на предложението за външен министър.

Съгласно конституцията президентът назначава министрите, номинирани от министър-председателя. Сега Фиала заяви, че ще отнесе въпроса с отхвърлянето на кандидатурата на външния министър до съда.

"Необходимо е Конституционният съд веднъж завинаги да реши окончателно въпроса за правомощията при назначаването на нови членове на правителството", заяви той в Tуитър, като добави, че ще обяви следващия си ход в понеделник.

Очакваше се кабинетът на Фиала да бъде назначен преди Коледа, но остава неясно дали спорът за Липавски може да повлияе на този срок.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини