Президентът на Италия помилва атентатор, участвал в атака преди 50 години в Южен Тирол

  • 10 декември 2021 17:48

  • 458
  • 0
Президентът на Италия помилва атентатор, участвал в атака преди 50 години в Южен Тирол
© Getty (архив)

Италианският президент Серджо Матарела помилва активист от Южен Тирол, участвал в бомбени атентати преди 50 години, съобщиха от президентския дворец вчера, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хайнрих Оберлайтер, който сега е на 80 години, е участвал в бомбени нападения в немскоезичната италианска провинция Южен Тирол през 60-те години на миналия век, за което през 1971 г. е осъден задочно на доживотен затвор.

Оберлайтер бил част от група от района на долината Пустер и е избягал в чужбина. Оттогава той живее в Долна Франкония в Германия, но вече може да се завърне в родината си, след като е помилван.

През 2018 г. децата му изпращат молба за помилване до Матарела.

Италианският президент обоснова решението си, като наред с другото заяви, че никой не е загинал при нападенията, че Оберлайтер е показал разкаяние и че прокуратурата в Бреша също се е произнесла за помилване.

Испанското правителство помилва излежаващите присъди каталунски сепаратистки лидери

Ръководителят на правителството на Южен Тирол, Арно Компатшер, видя в решението на президента "акт на великодушие".

Немскоговорящият алпийски регион е бил част от Австро-Унгарската империя и е подарен на Италия с договор в края на Първата световна война.

След Втората световна война Южен Тирол се бори за своята независимост. В допълнение към дипломатическите усилия има и насилствени действия, особено срещу италианските институции.

От 1972 г. нататък на Южен Тирол е предоставен автономен статут.

Оберлайтер и другите мъже от неговата група са обвинени за убийството на член на италианските карабинери през 1964 г. Само че по-късно те са оправдани в резултат на нови свидетелски показания.

Сред живеещите в изгнание Оберлайтер е първият от групата, който е помилван.

Валери Зайцев
458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини