Великобритания е изправена пред най-голямото огнище на птичи грип

  • 09 декември 2021 17:37

  • 3098
  • 1
Великобритания е изправена пред най-голямото огнище на птичи грип
© Getty Images/Guliver

Великобритания е изправена пред най-голямото огнище на птичи грип досега, предупреди министърът на околната среда Джордж Юстис, предаде БТА.

Хиляди селскостопански птици бяха унищожени в цялата страна и зона за превенция на птичия грип беше обявена на 3 ноември и удължена на 29 ноември, с допълнителното изискване всички домашни птици да се държат на закрито. Опасенията са, че дивите птици, мигриращи от континентална Европа по време на зимата, носят болестта.

В Обединеното кралство има 40 заразени ферми, като 33 от тях са в Англия. Досега са убити около половин милион птици, според главния ветеринарен директор на Обединеното кралство Кристин Мидълмис, която предупреди, че "феноменално високото ниво" на птичи грип ще има огромни последици за животните и търговията.

Рискът за човешкото здраве от птичия грип остава много нисък според специалистите от Общественото здравеопазване. Не е засегната и безопасността на храните. Изказвайки се пред Камарата на общините в сряда, министърът на околната среда Джордж Юстис каза, че тази година се наблюдава най-голямото огнище на грип по птиците в Обединеното кралство. Д-р Мидълмис поясни, че болестта се разпространява чрез мигриращи птици, летящи от Северна Русия и Източна Европа, но са необходими допълнителни изследвания, за да се предотврати влошаване на епидемията в бъдеще. Тя заяви, че ще се работи не само с британските учени, но и в международен план, за да се разбере какво стои зад това и да се направи всичко възможно да се спре неговото разпространение. Д-р Мидълмис предупреди, че Великобритания само след няколко седмици влиза в сезона на миграцията, който продължава до март. "Ще трябва да поддържаме тези нива на повишена биосигурност през цялото това време", добави тя.

Защитната зона означава, че при отглеждането на домашни птици стопаните трябва да продължат да вземат предпазни мерки като редовно почистват и дезинфекцират работните дрехи, оборудването и превозните средства, а също така ограничават достъпа на работници и посетители, които не са от първа необходимост. Министерството на околната среда, храните и селските райони заяви, че новите мерки ще бъдат редовно преразглеждани.

Европа и Азия са под тревога заради нови огнища на птичи грип

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3098 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.09 | 18:22

1
ама разбира се

Добави коментар

Водещи новини