Глобиха партията на Борис Джонсън заради ремонта на апартамента му

  • 09 декември 2021 17:00

  • 654
  • 0
Глобиха партията на Борис Джонсън заради ремонта на апартамента му
© Getty Images/Guliver

Британската избирателна комисия, регулатор на сметките на политическите партии, наложи глоба от 16 250 британски лири (близо 19 000 евро) на Консервативната партия на премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е за това, че не е декларирала общата сума на дарението, получено за финансиране на ремонта на апартамента му на "Даунинг стрийт". Наложена беше и глоба от 1550 лири за нарушаване на задължението за водене на изрядни счетоводни записи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През април комисията започна разследване за възможни нарушения, свързани с ремонтните работи в апартамента, където Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е живее със съпругата си Кари Саймъндс и сина им Уилфред на "Даунинг стрийт" 11 и който е по-голям от този на "Даунинг стрийт" 10 - официалната му резиденция.

Скандал с ремонт на апартамента на премиера Джонсън разтресе Великобритания

Избирателната комисия стигна днес до заключението, че през октомври 2020 г. Консервативната партия е получила дарение от 67 801 британски лири (или повече от 79 000 евро) от "Хънтсууд асошиейтс лимитид" (компания, управлявана от бизнесмен близък до партията), като 52 801 лири е трябвало да покрият разходи от три фактури, свързани с ремонта на "Даунинг стрийт".

От тази сума само 15 000 лири са били декларирани като дарение от партията. Комисията заяви, че въпреки това общата сума от 67 801 лири е дарение и е трябвало да ѝ бъде докладвана.

Подложен на нападки от опозицията за финансирането на този ремонт, през април Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е увери парламента, че "лично е платил за ремонта", без да уточнява, че е получил дарение, което след това е възстановено. Той увери, че е спазил правилата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
654 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини